Britskí labouristi vymenili tieňovú ministerku vnútra deň pred voľbami

Len deň pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii vymenili opoziční labouristi svoju tieňovú ministerku vnútra. Vo funkcii "zo zdravotných dôvodov" končí jeden z hlavných podporovateľov predsedu Jeremyho Corbyna Diana Abbottová, informoval server BBC.

07.06.2017 12:41
Diana Abbottová Foto: ,
Diana Abbottová (v strede) pre zdravotné problémy končí ako tieňová ministerka vnútra labouristov.
debata (1)

Abbottovú na „neurčito“ nahradí vo funkcii doterajší hovorkyňa strany pre otázky polície Lyn Brownová, uviedol predseda Corbyn. Abbottová sa podľa neho stiahne pre zlý zdravotný stav. Akou chorobou poslankyňa trpí, ale neuviedol.

V britských médiách sa objavili informácie o „vážnej“ chorobe. Abbottová v posledných dňoch odriekla niekoľko dôležitých predvolebných akcií. V stredu zrušila účasť v obľúbenom rozhlasovom programe, v ktorom sa mala stretnúť so súčasnou ministerkou vnútra Amber Ruddovou. Niektoré médiá naznačovali, že sa strana bála, že by Abbottová súboj nezvládla.

Politickí odporcovia labouristov v posledných dňoch Abbottovú kritizovali kvôli zmätočným odpovediam, ktoré dávala na niektoré otázky z oblasti vnútra v dvoch nedávnych rozhovoroch v televízii a rádiu. Nedokázala napríklad odpovedať na otázku, koľko by stálo labouristov navrhované zvýšenie počtu policajtov. Bezpečnosť je pritom jednou z hlavných tém kampane pred štvrtkovým hlasovaním.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Diana Abottová