Katarskú krízu majú podľa CNN na svedomí ruskí hackeri

Predstavitelia amerických tajných služieb sú presvedčení, že ruskí hackeri rozšírili falošné správy, ktoré viedli k tomu, že Saudská Arábia a niektoré ďalšie arabské krajiny prerušili diplomatické vzťahy s Katarom.

07.06.2017 12:59
debata (87)

Uviedla to spravodajská stanica CNN. Cieľom Ruska podľa americkej rozviedky zrejme bolo vyvolať nezhody medzi USA a ich spojencami. Kremeľ to v reakcii odmietol s tým, že o pirátskom útoku proti Kataru nie sú žiadne dôkazy.

Existujúca roztržka medzi blízkovýchodnými ropnými veľmocami vznikla po tom, čo sa v máji na stránkach katarskej oficiálnej tlačovej agentúry objavilo kontroverzné vyhlásenie, ktoré vraj predniesol vládnuci emir šejk Tamim bin Hamad bin Chalífa Sanie.

Ten údajne vyjadril pochopenie pre palestínske radikálne hnutie Hamas a libanonské radikálne hnutie Hizballáh a povedal, že Irán je „islamská veľmoc, ktorú nemožno ignorovať a ku ktorej nie je rozumné sa správať nepriateľsky“. Katar následne oznámil, že stránky jeho tlačovej agentúry napadli hackeri.

V pondelok potom Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a niektoré ďalšie štáty prerušili s Katarom diplomatické vzťahy. Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje teroristické a sektárske skupiny, ako je Islamský štát, Al-Kajdá a Moslimské bratstvo a šíri prostredníctvom médií ich ideológiu.

Katar podľa nich takisto financuje radikálne skupiny napojené na šiítsky Irán, ktorý je regionálnym rivalom sunnitskej Saudskej Arábie. Spomínané krajiny taktiež oznámili, že prerušujú pozemné, letecké i námorné spojenie s Katarom.

FBI hackerský útok potvrdil

Experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) navštívili Katar koncom mája, aby údajný kybernetický útok prešetrili, napísal server CNN. Katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie CNN povedal, že FBI hackerské útoky a publikovanie falošných správ potvrdil.

Kremeľ tieto obvinenia odmietol s tým, že to pre nich nie sú žiadne dôkazy. „Už nás unavuje reagovať na takéto obvinenia bez dôkazov. Tieto obvinenia v skutočnosti diskreditujú tých, ktorí ich vznášajú,“ vyhlásil podľa agentúry AFP poradca ruského prezidenta Vladimira Putina pre kybernetickú bezpečnosť.

Trump vyzval k jednote

K prerušeniu vzťahov s Katarom došlo necelé dva týždne po tom, ako sa americký prezident USA Donald Trump počas cesty po Blízkom východe stretol s približne 50 moslimskými lídrami. Schôdzka bola zameraná na partnerstvo v boji proti terorizmu.

Trump v reakcii na najnovší vývoj síce schválil postoj štátov Blízkeho východu ku Kataru, ale neskôr v telefonickom rozhovore so saudskoarabským kráľom Salmánom zdôraznil potrebu jednoty v Perzskom zálive.

„Počas mojej nedávnej cesty na Blízky východ som povedal, že ďalšie financovanie radikálnej ideológie musí prestať. Lídri ukazovali na Katar,“ napísal Trump. Doplnil, že „je dobré vidieť“, že spomínané stretnutie s moslimskými lídrami „sa už vypláca“, keďže krajiny Perzského zálivu sľúbili rozhodný postoj proti financovaniu extrémizmu. Trump zároveň vyjadril nádej, že izolovanie malého emirátu bude „možno začiatkom konca hrôzy terorizmu,“ uviedol Trump.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #Katar #Spojené arabské emiráty #katarská kríza