Britská predvolebná dráma vrcholí, Mayová sa s Corbynom hádajú o ľudských právach

V Británii v stredu vrcholí kampaň pred štvrtkovými parlamentnými voľbami, ktorú v posledných dňoch ovplyvnili nedávne teroristické útoky v Londýne a Manchestri.

07.06.2017 13:57
Jeremy Corbyn, labouristi Foto:
Predseda labouristov Jeremy Corbyn.
debata (2)

Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn hneď ráno zaútočil na premiérku Theresu Mayovú za jej utorkové vyhlásenie o ochote zmierniť ochranu ľudských práv podozrivých radikálov. Mayová povedala, že je ochotná upraviť niektoré zákony zabezpečujúce ľudské práva, aby bolo ľahšie deportovať osoby podozrivé z radikalizmu alebo obmedziť ich pohyb.

„S hrozbou pre demokraciu sa nebojuje tým, že demokraciu obmedzíte, ale tým, že zaistíte primerané financovanie bezpečnostných zložiek,“ reagoval ráno Corbyn v škótskom Glasgowe počas svojho prvého stredajšieho mítingu. Zopakoval zároveň sľub posilniť britskú políciu o 10-tisíc ľudí v nadväznosti na zrušenie 20-tisíc miest v polícii, ktoré iniciovala Mayová ešte ako ministerka vnútra.

Kým premiérka obchádza od skorého rána južné a východné Anglicko vo svojom modrom autobuse s heslom „Silné a stabilné vedenie v národnom záujme“, Corbyn sa chystá prejsť časť krajiny od Glasgowa po poslednú zastávku v Londýne. Komentátor BBC označil pokus stihnúť v posledný deň čo najviac mítingov za „masochistický maratón“ motivovaný snahou presvedčiť voličov, že sú politickí vodcovia dostatočne odolní.

Obaja lídri sa však v stredu skôr ako na bezpečnostné témy, ktoré v kampani dominovali od sobotňajšieho londýnskeho útoku, chcú sústrediť na svoje hlavné priority. Corbyn do záverečného dňa vyrazil s heslom „posledných 24 hodín na záchranu britského zdravotníctva“, Mayová zase chce hovoriť o potrebe vyrokovať rázne podmienky odchodu krajiny z EÚ, ktoré povedú k zníženiu počtu cudzincov v krajine. Corbynov prípadný volebný úspech označila za katastrofu, ktorá bude pre lídrov z Bruselu chystajúcej sa na rokovania o podobe brexitu „vianočným darčekom“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #parlamentné voľby #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová