Našli trosky mjanmarského vojenského lietadla, na palube bolo 120 osôb

Mjanmarské vojenské lietadlo so 120 ľuďmi na palube zmizlo z radarov a neskôr sa podarilo lokalizovať jeho trosky. Oznámil to hovorca mjanmarského vojenského letectva. Stroj mieril z juhu krajiny do najväčšieho mesta Rangúnu.

07.06.2017 14:15 , aktualizované: 15:27
debata (9)

„Komunikačné spojenie bolo prerušené náhle okolo 13:35 miestneho času (09:05 SELČ),“ oznámil vo vyhlásení vrchný veliteľ mjanmarskej armády.

Nasadili sme lode a lietadlá, aby po nezvestnom stroji pátrali. Lietadlo sa v čase zmiznutia nachádzalo nad Andamanským morom vo výške 18-tisíc stôp (približne 5 500 metrov), dodala armáda vo svojom komuniké a upresnila, že do pátracej akcie zapojila šesť lodí a tri lietadlá.

Podľa letiskového zdroja citovaného agentúrou AFP bolo na palube až 120 ľudí – 106 pasažierov a 14 členov posádky.

Hovorca mjanmarskej armády uviedol, že bolo na palube 104 osôb – 90 pasažierov a 14 členov posádky. Väčšina cestujúcich boli zrejme príbuzní vojakov.

„Takéto lety sú organizované dvakrát do mesiaca pre rodiny členov armády,“ vysvetlil letiskový zdroj.

Podľa agentúry DPA išlo o lietadlo Shaanxi Y-8 čínskej výroby a malo. „Domnievame sa, že išlo o technickú poruchu. Počasie v oblasti bolo dobré,“ povedal agentúre AFP spomínaný zdroj.

Pád vojenského vrtuľníka v júni 2016 si v Mjanmarsku vyžiadal tri obete, na vine boli zlé meteorologické podmienky. Predchádzajúce veľké letecké nešťastie sa odohralo v auguste 1997, kedy zahynulo 39 ľudí pri havárii lietadla spoločnosti Mjanmarsko Airways.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Mjanmarsko #zmiznutie lietadla #radary #vojenské lietadlo