Trump nominuje za nového šéfa FBI Christophera Wraya

Americký prezident Donald Trump na twitteri oznámil, že jeho kandidátom na nového šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) je Christopher Wray.

07.06.2017 14:32 , aktualizované: 14:45
Christopher Wray, FBI Foto: ,
Nominantom amerického prezidenta Donalda Trumpa na nového šéfa FBI je Christopher Wray.
debata

Prezident USA Donald Trump oznámil, že za nového riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) nominuje bývalého námestníka ministra spravodlivosti Christophera Wraya. Informovala o tom agentúra DPA.

„Nominujem Christophera Wraya, človeka bezúhonného charakteru, za nového riaditeľa FBI. Detaily budú oznámené neskôr,“ napísal Trump na sociálnej sieti Twitter. Nomináciu bude musieť ešte schváliť Senát.

Wray pracoval pre rezort spravodlivosti v administratíve bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, keď v rokoch 2003–2005 pôsobil ako námestník ministra. Ako právnik tiež zastupoval guvernéra štátu New Jersey a Trumpovho spojenca Chrisa Christieho v kauze „Bridgegate“, dopĺňa stanica BBC.

Wray, absolvent práva na Yaleovej univerzite, je v súčasnosti partnerom advokátskej kancelárie King & Spalding vo Washingtone a Atlante. Počas svojho pôsobenia na ministerstve spravodlivosti Wray viedol oddelenie, ktoré vyšetrovalo hospodársku trestnú činnosť vrátane kauzy energetického gigantu Enron.

„Christopher Wray bol tiež neoddeliteľnou súčasťou riešenia situácie po útokoch z 11. septembra 2001 a zohral významnú úlohu v dohliadaní na právne a operačné akcie v pokračujúcom boji proti terorizmu,“ uvádza sa na webovej stránke právnickej firmy King & Spalding.

Denník The New York Times označil jeho výber ako „bezpečnú, mainstreamovú“ voľbu po tom, ako Trump predtým naznačil, že by ho mohol nominovať na šéfa FBI. Táto pozícia je uprázdnená od začiatku mája, keď Trump nečakane odvolal Jamesa Comeyho, ktorý viedol vyšetrovanie možnej spojitosti Trumpovej predvolebnej kampane s ruskými predstaviteľmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump #Christopher Wray