Kauza Rath: Odposluchy platia, súd ich môže použiť

Vrchný súd v Prahe pri svojom minuloročnom zásahu do korupčnej kauzy okolo bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha porušil zákon v prospech obžalovaných, konštatoval Najvyšší súd (NS).

07.06.2017 16:02
debata

Vrchný súd, ktorého rozhodnutie je však naďalej platné, mal výhrady k odôvodneniu odposluchov.

Označil ich za nezákonné. Kauzu teraz bude znovu riešiť Krajský súd v Prahe, z výroku NS plynie, že odpočúvanie je odôvodnené dostatočne a bude možné ich na súde použiť ako dôkazy. Bez nich by obžaloba mala v procese oveľa horšiu pozíciu.

Výsledky odposluchov sú v korupčnej kauze okolo Davida Ratha použiteľné ako dôkazy, potvrdili sudcovia Najvyššieho súdu v rozhovore s novinármi. Rozhodnutím ale Najvyšší súd nehovorí, ako má Krajský súd v Prahe dôkazy hodnotiť. „Nijako sme nerozhodovali o vine,“ povedal sudca Vladimír Veselý.

Najvyšší súd podľa bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha podľahol nátlaku ministra spravodlivosti a prezidenta a podvolil sa tak politickej objednávke. Rath, ktorý čelí obžalobe z korupcie, vraj podobný verdikt očakával. „Je to jemnejšia forma 50. rokov,“ vyhlásil Rath s poukazom na vtedajšie politické procesy.

Minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO) uvítal rozhodnutie Najvyššieho súdu. Novinárom povedal, že má z rozsudku veľkú radosť, na vyriešenie kauzy, mu veľmi záležalo. Spokojní sú aj prokurátori, podľa ktorých zvíťazil zdravý rozum. Sťažnosť v prípade na Najvyšší súd podal Pelikán.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #David Rath #hajtman