Voľby o brexite zatienil teror

Chcela si posilniť pozíciu na vyjednávanie brexitu, hrozí jej presný opak. Britská konzervatívna premiérka Theresa Mayová, ktorá presadila predčasné parlamentné voľby, si vôbec nemôže byť istá, či vo voľbách získa parlamentnú väčšinu.

08.06.2017 08:00
Theresa Myová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová pred sídlom na Downing Street 10 ohlásila predčasné voľby.
debata (8)

Náskok konzervatívcov pred opozičnými labouristami sa počas kampane, ktorá bola dva razy prerušená pre teroristické útoky, natoľko znížil, že pred dnešným hlasovaním odmietla povedať, aký výsledok bude považovať za úspech.

Pri stúpajúcej nervozite a v reakcii na sobotňajší útok v Londýne Mayová vyhlásila, že by bola ochotná upraviť zákony o ochrane ľudských práv tak, aby bolo možné obmedziť slobodu a pohyb podozrivých radikálov, prípadne ľahšie ich deportovať.

Jej vyhlásenie ostro kritizovala opozícia. „S hrozbou pre demokraciu sa nebojuje tak, že demokraciu obmedzíte, ale tým, že zabezpečíte zodpovedajúce financovanie bezpečnostných zložiek,“ reagoval šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Ten už po útokoch v Manchestri a Londýne Mayovej vyčítal, že v časoch, keď bola ministerkou vnútra, sa z jej iniciatívy znižovali stavy polície.

Podobne reagoval aj bývalý šéf liberálnych demokratov Nick Clegg, ktorý označil Mayovej výroky za „cynický“ predvolebný ťah. Sobotňajší útok troch radikálov v Londýne si podľa najnovších správ vyžiadal osem obetí.

Hoci sa bezpečnosť stala v uplynulých dňoch ústrednou témou predvolebnej kampane, nebude zrejme hlavným faktorom, ktorý ovplyvní výsledok. „Ak Mayová tieto voľby vyhrá, bude to napriek kampani, ktorú viedla, nie vďaka nej,“ napísal Jonathan Freedland z denníka Guardian.

Do výpočtu jej chýb zahrnul volebný program a plány spoplatniť starostlivosť o starších ľudí a následnú jej obrátku, ale aj jej slabé komunikačné zručnosti, vyhýbanie sa televíznym debatám, nervozitu a neschopnosť odpovedať na otázky z publika. Odhaduje zároveň, že aj v prípade, že konzervatívci voľby vyhrajú, túto kampaň jej neskôr spočítajú. „Či vyhrá, alebo nevyhrá, toto sú jej posledné voľby,“ predpokladá Freedland.

Včera v posledný deň kampane sa hlavní rivali snažili obísť čo najviac miest a sústredili sa na svoje hlavné témy. Kým Mayová obchádzala južné a juhovýchodné Anglicko s heslom „Silné a stabilné vedenie v národnom záujme“, Corbynovo heslo bolo „Posledných 24 hodín na záchranu britského zdravotníctva“.

Obe heslá súvisia s brexitom. Mayová sľubuje Britom tvrdé vyjednávanie podmienok vystúpenia z EÚ aj za cenu tvrdého brexitu a opakuje, že „žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda“. Trvá na obmedzení príchodu pracovných síl zo štátov EÚ, a to aj za cenu straty dôležitého prístupu na spoločný trh.

Corbyn, ktorý podľa Mayovej nie je na vyjednávanie pripravený, zas pripomínaním zdravotníctva upozorňuje na nejasné budúce postavenie zahraničných pracovníkov v Británii vrátane občanov EÚ, ktorí pracujú v britskom zdravotníctve. Ale aj na výdavky, ktoré bude stáť brexit.

Postoj k brexitu môže ovplyvniť viacerých voličov, najmä tých, čo sú za zachovanie čo najužších vzťahov Británie s EÚ. Politológ Timothy Garton Ash v denníku Guardian vyzval voličov, aby volili strategicky a vyberali proeurópskych kandidátov, čím sa vytvorí väčšia šanca na zabránenie tvrdého brexitu. „Mayová hovorí, že sú to voľby o brexite, najdôležitejšie v jej živote, ale absolútne zlyhala v tom, aby nám povedala ako brexit bude vyzerať,“ pripomenul Ash.

Za najhorší možný výsledok však považuje to, ak Mayovej konzervatívci získajú vo voľbách tesnú väčšinu. Mayová sa totiž stane rukojemníčkou tvrdých euroskeptikov a Corbyn pravdepodobne zostane lídrom labouristov bez veľkej šance uspieť v ďalších voľbách.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Brexit #Theresa Mayová