Zeman obhajuje Trumpovo odstúpenie od parížskej klimatickej dohody

Český prezident Miloš Zeman považuje za správne, že americký prezident Donald Trump pred vlaňajšími voľbami v USA oznámil zámer odstúpiť od globálnej klimatickej dohody a teraz tak urobil.

08.06.2017 09:51
Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman obhajuje Donalda Trumpa.
debata (16)

Zeman to vo štvrtok povedal českým novinárom na tlačovej konferencii na záver svojej návštevy Vietnamu. Väčšina svetových politikov Trumpov krok kritizovala. „Ak Donald Trump pred voľbami oznámil, že odstúpi od parížskej klimatickej dohody, tak považujem za korektné, ak to po voľbách urobí,“ povedal český prezident. „To nie je otázka, či je tá dohoda dobrá, správna alebo zlá, ale či sa majú alebo nemajú plniť predvolebné sľuby,“ doplnil.

Trump 1. júna vypovedal účasť USA na dohode, ktorú podpísalo 195 krajín. Tento krok vyvolal takmer bezvýhradne kritické reakcie po celom svete. Sklamanie a rozhorčenie vyjadrili politici, zástupcovia rady firiem i vedci. Mnohé krajiny, ale aj niektoré americké štáty a mestá, sľúbili, že budú dohodu naďalej dodržiavať. Trumpa podporila časť jeho kolegov z Republikánskej strany či predstavitelia amerického uhoľného priemyslu.

Parížska dohoda o ochrane klímy z roku 2015 si za hlavný cieľ kladie prostredníctvom obmedzenia emisií skleníkových plynov udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Podľa Trumpa prestavuje dohoda pre americkú ekonomiku neúmernú finančnú záťaž. USA patrí spolu s Čínou k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Miloš Zeman #klimatická dohoda #Donald Trump