Trump kondoloval Iránu. Zároveň uviedol, že dostal, čo si zaslúžil

"Smútime a modlíme sa za nevinné obete teroristických útokov v Iráne a za Iráncov, ktorí prechádzajú takými náročnými časmi," uviedol vo vyhlásení americký prezident Donald Trump.

08.06.2017 10:00
debata (31)

Trump v stredu naznačil, že Irán dostal, čo si zaslúžil a vo vyhlásení, v ktorom odsúdil teroristické útoky v Teheráne taktiež uviedol, že sám (Irán, pozn. redak.) sponzoruje terorizmus.

„Zdôrazňujeme, že štáty, ktoré sponzorujú terorizmus, riskujú, že sa stanú obeťami zla, ktoré podporujú,“ citovala Trumpa tlačová agentúra AP.

USA evidujú Irán ako štát sponzorujúci terorizmus od roku 1984 a Trump sa nechal počuť, že bude nekompromisný voči Teheránu po tom, čo označil za nerozumný prístup k Iránu svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý s ním uzavrel medzinárodnú jadrovú dohodu.

K obom stredajším útokom, v parlamente i mauzóleu ajatolláha Chomeneího, sa prihlásil Islamský štát. Bol by to prvý známy útok, ktorý uskutočnila táto radikálne sunnitská organizácie v prevažne šiitskom Iráne. A súčasne štvrtý veľký útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, počas ramadánu – po útokoch v Bagdade, Kábule a Londýne.

Útoky posilnia boj proti IS

Iránsky prezident Hasan Rúhání povedal, že regionálna a globálna spolupráca je to, čo je najpotrebnejšie k efektívnemu boju s terorizmom a dodal, že „zbabelé útoky teroristických žoldnierov iba posilnia boj Iránu s Islamským štátom“.

Predstaviteľ iránskej národnej bezpečnostnej rady, ktorého citoval nezávislý denník Šark, povedal, že útočníci v oboch teheránskych útokoch pochádzali z Iránu.

Mocná iránska revolučná garda však obvinila z útokoch regionálneho súpera Saudskú Arábiu a Spojené štáty.

Spolu šesť teroristov – dvaja samovražední atentátnici a štyria strelci – zaútočilo v parlamente v centre Teheránu a v mauzóleu na jeho južnom predmestí. Štyria útočníci podľa ministerstva vnútra vstúpili do parlamentu ako návštevníci prestrojení za ženy a začali tam strieľať, pričom zobrali rukojemníkov.

Dráma v parlamente sa skončila až po niekoľkých hodinách smrťou všetkých útočníkov – troch z nich zabila revolučná garda a štvrtý na sebe odpálil výbušniny. Podľa televízie mali útočníci pištole a pušky kalašnikov.

Simultánne s útokom v parlamente dvaja útočníci zaútočili v mauzóleu, kde tiež strieľali a spáchali samovražedný bombový útok. Obaja boli zabití.

Pri oboch stredajších útokoch v Teheráne prišlo o živo 12 ľudí a desiatky ľudí utrpeli zranenie.

Odporné slová Trumpa

Irán odmietol prejavy sústrasti, ktoré krajine vyjadril americký prezident Donald Trump v súvislosti s krvavými útokmi v Teheráne. Iránske ministerstvo zahraničia označilo Trumpove slová za odporné. Iránska polícia po útokoch posilnila hliadky v uliciach hlavného mesta aj v miestnych staniciach metra, napísala agentúra AP.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zarifa v reakcii na svojom twitterovom účte napísal: „Odporné vyhlásenie Bieleho domu … iránsky ľud odmieta takéto tvrdenia Spojených štátov o priateľstve.“

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump