Trumpova administratíva šíri lži, tvrdí Comey. Trump sa bude brániť

Americký prezident Donald Trump nikdy nikoho nežiadal, aby bolo zastavené vyšetrovanie nejakého konkrétneho človeka, a to platí aj v prípade bývalého prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Vo štvrtok to vyhlásil Trumpov právny zástupca Marc Kasowitz.

08.06.2017 11:12 , aktualizované: 22:45
Bývalý šéf FBI James Comey. Foto: ,
Bývalý šéf FBI James Comey
debata (52)

Reagoval tak na obvinenia, ktoré krátko predtým predniesol vo svojej výpovedi pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb bývalý šéf FBI James Comey.

Comey podľa Kasowitza nehovorí pravdu nielen v tejto, ale ani v iných záležitostiach. Podľa Trumpovho právnika nie je pravdivé ani to, že by mu Trump niekedy povedal, že od neho „potrebuje, a aj vyžaduje lojalitu“. Nepovedal to aj napriek tomu, že prezident je „oprávnený očakávať lojalitu“ od ľudí vo svojej administratíve, vyhlásil Kasowitz.

Comeyho zároveň obvinil z „neoprávneného odkrytia súkromnej komunikácie“ a vyhlásil, že vyšetrenie tejto skutočnosti Trumpov tím „prenechá príslušným úradom“.

Comey: Trumpova administratíva „šíri lži“

Comey vo štvrtok vo svojej výpovedi okrem iného uviedol, že Trumpova administratíva „šíri lži“ a neodôvodnene očierňuje FBI, ako aj to, že dôvody, pre ktoré ho Trump z funkcie odvolal, sú vymyslené. Comey poukázal na to, že Trump mu ešte pred krátkym časom opakovane zdôrazňoval, že svoju práci robí výborne.

Štvrtková výpoveď Comeyho je ostro sledovanou udalosťou, keďže už z materiálov, ktoré predčasne unikli do médií, bolo zrejmé, že bývalý šéf FBI prednesie závažné obvinenia voči Trumpovi a jeho administratíve. Trump odvolal Comeyho z postu šéfa FBI 9. mája a jeho štvrtková výpoveď pred komisiou je odvtedy jeho vôbec prvým verejným vyhlásením.

Skutočnosti, ktoré bývalý šéf FBI vo výpovedi uvádza, naznačujú, že skutočným dôvodom jeho odvolania bola zrejme Comeyho neochota smerovať vyšetrovanie údajných vzťahov medzi Moskvou a Trumpovými ľuďmi tak, ako to vyhovovalo americkému prezidentovi. Trump ho údajne dokonca žiadal, aby „nechal tak“ vtedajšieho poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Michaela Flynna. Comeyho podľa jeho výpovede Trumpove slová tak znepokojili, že si ich začal bezprostredne po stretnutiach či telefonátoch s prezidentom podrobne zaznamenávať.

Trump vraj vyžaduje lojalitu, tvrdí Comey

K prvému stretnutiu, na ktorom zazneli z Trumpovej strany podľa exšéfa FBI neobvyklé výroky, prišlo podľa Comeyho koncom januára v Bielom dome a americký prezident sa na ňom vtedajšieho šéfa FBI pýtal, či si praje zostať v úrade. „Prekvapilo ma to, keďže mi (Trump) viackrát počas predchádzajúcich konverzácií povedal, že dúfa, že v úrade zotrvám, a ja som ho uistil, že to mám aj v úmysle,“ uvádza Comey.

Bývalý šéf FBI cituje Trumpa, ktorý mu na stretnutí údajne povedal, že „potrebuje, a aj vyžaduje lojalitu“. Comey mu podľa vlastných slov odvetil, že od neho môže „vždy očakávať úprimnosť“. „To je to čo potrebujem – úprimnú lojalitu,“ odvetil mu vraj Trump.

Na ďalšom stretnutí 14. februára v Oválnej pracovni Bieleho domu Trump Comeymu podľa jeho slov otvorene povedal, že si praje, aby sa príliš nerozmazávali niektoré okolnosti okolo – vtedy čerstvo odvolaného – bývalého prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Flynna. Práve on je jedným z ľudí podozrievaných z blízkych vzťahov s moskovským vedením, ktoré sa údajne snažilo ovplyvniť predvolebnú kampaň v USA a zaistiť tak víťazstvo Trumpa na úkor jeho protikandidátky Hillary Clintonovej.

Nechať Flynna tak

Trump Comeymu údajne povedal, že Flynn „neurobil nič zlé tým, že sa rozprával s Rusmi“ a že dôvod, prečo musel odísť z pozície jeho poradcu, je úplne iný. „Dúfam, že budete vedieť nájsť spôsob, ako to nechať tak – ako nechať tak Flynna,“ cituje vo svojej výpovedi Comey amerického prezidenta.

K ďalšej komunikácii podľa neho došlo 30. marca, keď prezident zavolal do centrály FBI a Comeymu sa posťažoval, že vyšetrovanie údajných nadštandardných vzťahov medzi ľuďmi blízkymi súčasnej americkej administratíve a Kremľom nad ním visí „ako mrak a oslabuje jeho schopnosť konať v záujme vlasti“. Trump bývalému šéfovi FBI údajne hovoril, že on sám sa s ľuďmi v Kremli nikdy o ničom zvláštnom nerozprával, keďže vždy sa domnieval, že ho nahrávajú.

„Spýtal sa ma, čo by sme mohli spraviť pre to, aby sme ten mrak zahnali,“ uvádza Comey vo svojej výpovedi. Bývalý šéf FBI na to údajne prezidentovi odpovedal, že túto záležitosť vyšetrujú tak rýchlo, ako sa len dá.

Prezident vraj Comeymu zavolal opäť po takmer dvojtýždňovej prestávke 11. apríla a žiadal ho, aby zverejnil, že samotného Trumpa v súvislosti s touto kauzou nevyšetrujú. Comey mu odvetil, že jeho žiadosť už odovzdal zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi. Na Trumpovu vyhrážku, že sa asi budú musieť na zastupujúceho generálneho prokurátora obrátiť „jeho ľudia“, ho Comey posmelil, že by to asi naozaj mali urobiť, namiesto toho, aby túto záležitosť riešili cez neho. „To bolo posledný raz, čo sme s prezidentom Trumpom hovorili,“ uzatvára svoju výpoveď Comey.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI #Donald Trump #Michael Flynn #James Comey