Breivik sa sťažuje na svoju celu. Najvyšší súd sa tým odmietol zaoberať

Nórsky najvyšší súd sa nebude zaoberať odvolaním teroristu Andersa Behringa Breivika, ktorý sa sťažuje na podmienky vo väzení a tvrdí, že Nórsko porušuje jeho práva.

08.06.2017 12:51
debata (7)

Súd tak rozhodol jednomyseľne, uviedli nórska médiá. Breivikov obhajca Oystein Storrvik vzápätí oznámil, že sa jeho klient odvolá na Európsky súd pre ľudské práva. Pravicový extrémista Breivik v júli 2011 zabil pri atentátoch v nórskej metropole Oslo a okolí 77 ľudí.

Breivik sa na najvyšší súd obrátil po tom, čo nórsky odvolací súd v marci rozhodol, že Nórsko neporušuje Breivikove ľudské práva, keď ho drží v samoväzbe. Súd argumentoval tým, že hrozí veľké nebezpečenstvo, že by Breivik hlásiaci sa otvorene k nacizmu mohol násilia použiť aj v budúcnosti.

Uviedol tiež, že by Breivika mohli napadnúť ostatní väzni, keby nebol držaný v izolácii. Väznica navyše kompenzuje Breivikovi pobyt v izolácii lepšími väzenskými podmienkami, než majú iní väzni v Nórsku.

Odvolací súd v marci zvrátil minuloročný verdikt súdu prvej inštancie, ktorý uznal niektoré Breivikove sťažnosti a označil jeho držanie v izolácii, časté osobné prehliadky, používanie pút a ďalšie opatrenia za neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ktoré porušuje niektoré práva zakotvené v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Breivik 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. V roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na 21 rokom väzenia. To je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, možno ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Nórsky väzenský systém je zameraný viac na nápravu zadržiavaných ako na trestanie samotné a väčšina verejnosti považuje podmienky Breivikovho väznenia za veľmi ľudské. Vo väznici Skien má Breivik k dispozícii tri cely – obytnú, pracovnú a tréningovú o celkovej ploche 30 metrov štvorcových. Po celý deň sa môže medzi nimi slobodne pohybovať. Má tiež dostatočný prístup k dennému svetlu. V celách má okrem iného písací stôl, televíziu s DVD prehrávačom, X-box, elektronický písací stroj či bežecký pás.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #väzenie #Najvyšší súd #Nórsko #ľudské práva