Politológovia: Britániu čaká obdobie nestability

Výsledky parlamentných volieb oproti očakávaniam konzervatívcov oslabili postavenie vládnej strany v parlamente a spochybnili jej stratégiu pri vyjednávaní o odchode z Európskej únie, ktoré majú začať za desať dní.

09.06.2017 08:34
debata (1)

Zhodujú sa na tom podľa agentúry Reuters britskí politológovia. Premiérka Theresa Mayová je pod silným tlakom a množia sa hlasy na jej rezignáciu.

Pre získanie väčšiny v dolnej komore britského parlamentu je technicky potrebné získať 326 zo 650 miest, aj keď v skutočnosti stačí len 323 miest. Írski nacionalisti zo strany Sin Féin totiž miesta, ktoré vo voľbách získajú za Severné Írsko, tradične neobsadzujú. Konzervatívci však podľa odhadov už šancu na väčšinu definitívne stratili.

Mayová bude mať ako víťaz volieb právo pokúsiť sa sformovať koalíciu, ale podľa politológov jej nekompromisný postoj k odchodu krajiny z Európskej únie hľadanie koaličných partnerov sťaží. Než nová vláda vznikne, zostane kabinet Mayovej vo funkcii, aj keď by sa mal vyhnúť zásadným rozhodnutiam.

Rozdielne priority strán budú problém

Mayová naznačila, že sa môže pokúsiť o vytvorenie menšinovej vlády, ktorá by rokovala o parlamentnej väčšine od prípadu k prípadu. V mnohých ohľadoch sa ale podľa agentúry Reuters jej programové plány s prioritami ostatných strán nezlučujú. Týka sa to nielen vyjednávania o brexite, ale aj rozpočtovej stratégii, vzdelávania alebo sociálnej starostlivosti.

V rokoch 2010 až 2015 vytvorili konzervatívci koalíciu s liberálnymi demokratmi, ktorá je ale teraz podľa analytikov nepravdepodobná hlavne kvôli odlišným stanoviskám k brexitu. Britská liberálna demokracia je proeurópska a žiada nové referendum, zatiaľ čo konzervatívci stoja za totálnym rozchodom s EÚ. Liberáli navyše v terajších voľbách nezískali dosť hlasov, aby ich koalícia s konzervatívcami bola väčšinová.

Bližšie k zostaveniu vlády sú labouristi

Ani ostatné politické strany sa do spojenectva s konzervatívcami nepohrnú, súdi Reuters. Škótska národná strana, ktorá má šancu na zisk 35 mandátov, je zásadným ideologickým odporcom ‚toryov‘ (konzervatívcov, pozn. red.), najmä vo vzťahu k zotrvaniu v EÚ. Severoírski unionisti, tradiční spojenci konzervatívcov, majú teraz v parlamente desať poslancov.

Paradoxne bližšie k zostaveniu menšinovej vlády majú podľa britských médií labouristi, hoci budú mať v novom parlamente menej hlasov ako konzervatívci. K menším politickým stranám sú totiž programovo bližšie. Labouristi už dali najavo, že sa pokúsia menšinovú vládu zostaviť, sformovanie väčšinovej koalície ich vodca Jeremy Corbyn odmietol.

Jeho strana bude rešpektovať výsledky referenda o odchode z EÚ, ale odmieta rokovaciu stratégiu Mayovej. Labouristi chcú najmä zachovať výhody spoločného európskeho trhu a colnej únie. To by mohlo stranu priblížiť kompromisu s liberálnymi demokratmi a škótskymi nacionalistami, tvrdia politológovia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Theresa Mayová