Katalánci plánujú usporiadať referendum o nezávislosti 1. októbra, Madrid to odmieta

Premiér regionálnej katalánskej vlády Carles Puigdemont oznámil, že Katalánci budú v novom referende o nezávislosti hlasovať 1. októbra. Separatistické vedenie Katalánska presadzuje opätovné referendum napriek odporu španielskej vlády a justície.

09.06.2017 11:44
debata

Podľa Puigdemonta budú katalánski voliči v referende odpovedať na otázku: „Prajete si, aby Katalánsko bolo nezávislým štátom ako republika?“ Premiér sa v reakcii na silný nesúhlas španielskych úradov odvolal na „právo usporiadať referendum o sebaurčení“.

Predseda konzervatívnej španielskej vlády Mariano Rajoy už deklaroval, že toto zakázané referendum sa konať nebude. „Kým budem premiérom, tak sa to nestane,“ vyhlásil 27. mája. Katalánska vláda už v novembri 2014 usporiadala nezáväzné ľudové hlasovanie, v ktorom sa za nezávislosť vyslovilo približne 80 percent hlasujúcich. Účasť ale bola asi len 40 percent. Španielske súdy následne potrestali niekoľkých katalánskych politikov za referendum dočasným zákazom politickej činnosti.

Katalánsky parlament, v ktorom majú väčšinu separatistické strany, v novembri 2015 schválil rezolúciu, ktorá požaduje nové referendum. V ďalšej rezolúcii z vlaňajšieho októbra katalánski poslanci odhlasovali, aby sa plebiscit konal najneskôr tento rok v septembri. Obe tieto rezolúcie neskôr španielsky ústavný súd anuloval.

Vláda v Madride snahy Katalánska o samostatnosť dlhodobo odmieta s tým, že to odporuje španielskej ústave. Katalánci sú ohľadom odtrhnutia od Španielska dlhodobo rozdelení. Podľa agentúry AFP sa v poslednom prieskume 44,3 percenta opýtaných vyslovilo za a 48,5 percenta proti. Mnohí Katalánci sa sťažujú, že ich bohatý región, produkujúci zhruba pätinu španielskeho HDP, odvádza Madridu príliš veľa na daniach, bez toho aby sa mu vrátil zodpovedajúci podiel formou vládnych investícií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum