Mayová plánuje zostať britskou premiérkou, rozdeľuje už ministerstvá

Britská premiérka Theresa Mayová rokovala v Buckinghamskom paláci s kráľovnou Alžbetou II. Podľa britských médií je líderka konzervatívcov presvedčená, že sa jej podarí zostaviť vládu.

09.06.2017 11:47 , aktualizované: 19:41
debata (20)

A to napriek tomu, že sa jej Konzervatívnej strane nepodarilo udržať v Dolnej snemovni absolútnu väčšinu. Uviedol to hovorca premiérky. Podľa stanice Sky News vládu konzervatívcov podporí severoírska Demokratická unionistická strana (DUP).

„Konzervatívna strana vytvorí vládu, ktorá Británii poskytne istotu, ktorú krajina potrebuje viac ako inokedy.“ Po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci to uviedla premiérka Theresa Mayová. Nová vláda podľa nej Britániu prevedie brexitom.

Istotu môže podľa premiérky Británii v súčasnej situácii dať len jej Konzervatívna strana a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), s ktorou chce Mayová spolupracovať po štvrtkových parlamentných voľbách.

„Naše dve strany mali mnoho rokov silný vzťah a to ma napĺňa dôverou, že budeme schopní spolupracovať v záujme celého Spojeného kráľovstva,“ uviedla premiérka, ktorá zrejme zostaví menšinový konzervatívny kabinet, ktorý bude z poslaneckých lavíc podporovať desať zákonodarcov DUP.

Nová vláda naplní vôľu britského ľudu a prevedie Britániu rokovaniami o odchode krajiny z Európskej únie, dodala Mayová. „A teraz do práce,“ zakončila svoj krátky príhovor.

Po britských voľbách sa v uliciach Londýna... Foto: Reuters, CLODAGH KILCOYNE
mayova Po britských voľbách sa v uliciach Londýna objavili aj protestujúci, ktorí niesli napríklad transparent s heslom "Ľud prehovoril". V popredí fotografie protestujúci s maskou Mayovej pri pomyselnom hrobe tvrdého brexitu.

Rozhovor premiérky s kráľovnou bol dôverný a podľa britských médií trval zhruba pol hodiny. Do Buckinghamského paláca dorazila Mayová zo sídla britských premiérov v Downing Street 10 spolu so svojím manželom.

Televízna stanica Sky News uviedla, že Mayová sa chystá prvých ministrov svojho nového kabinetu vymenovať ešte v piatok popoludní. Obsadiť vraj chce prinajmenšom kľúčové rezorty.

Mayová mala podľa skorších informácií vystúpiť s prejavom o 11:00 SELČ resp. pred návštevou Buckinghamského paláca, nestalo sa tak. Špekulovalo sa, či oznámi, či neoznámi svoju rezignáciu.

Konzervatívci sú jediní schopní zaistiť brexit

Mayová povedala, že konzervatívci sú jedinou stranou schopnou vytvoriť vládu, ktorá je schopná zabezpečiť brexit, a to napriek tomu, že nezískali parlamentnú väčšinu. Mayová zopakovala, že je odhodlaná ďalej vládnuť a že čoskoro vytvorí nový vládny kabinet. S personálnymi zmenami v doterajšom tíme sa ponáhľať nechce.

Dodala, že sa musí zamyslieť nad výsledkami volieb a zistiť, čo je potrebné podniknúť, aby sa z nich strana spamätala. Konzervatívci síce voľby vyhrali, ale strata väčšiny v Dolnej snemovni ich prinútila hľadať spojencov.

„Keďže sme stranou, ktorá získala najviac kresiel a najviac hlasov, sme jedinou stranou, ktorá je schopná vytvoriť vládu,“ uviedla podľa agentúry Reuters Mayová vo vyhlásení pre médiá.

Podľa nej jej vláda predstavuje istotu, že do rokovaní s Bruselom o britskom odchode z Európskej únie možno ísť s vypracovaným plánom.

Podľa agentúry AP netajila Mayová ľútosť nad stratou väčšiny v dolnej parlamentnej komore a vyslovila poľutovanie nad všetkými kolegami, ktorí prišli o poslanecké mandáty, „hoci si to nezaslúžili“.

V Mayovej kabinete budú naďalej pokračovať minister zahraničných vecí Boris Johnson, minister obrany Michael Fallon, ministerka vnútra Amber Rudd a minister financií Philip Hammond. Pozíciu si zachová aj minister David Davis, ktorý je poverený rokovaním o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Severoírski unionisti začnú rokovať o podpore vlády konzervatívcov

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) oznámila, že začne s premiérkou Theresa MAY rokovania o podpore vzniku konzervatívnej vlá­dy.

„Premiérka so mnou hovorila a začneme konzultácie s konzervatívcami, aby sme preskúmali, ako by bolo možné priniesť stabilitu nášmu národu v tejto dobe veľkých výziev,“ povedala podľa agentúry Reuters vodkyňa DUP Arlene Fosterová.

DUP, ktorá obhajuje zotrvanie Severného Írska v Spojenom kráľovstve a zaujíma konzervatívny prístup k sociálnym otázkam, zvýšila počet svojich poslancov v dolnej komore britského parlamentu z ôsmich na desať.

Podľa britských médií sa DUP podľa všetkého nebude usilovať o vstup do novej vlády, ktorá by teda mala byť menšinová. Výmenou za vyslovenie dôvery kabinetu, podporu rokovania o odchode Británie z Európskej únie a schválenie rozpočtu na budúci rok, hodlajú unionisti požadovať potvrdenie tesného zväzku Severného Írska s Britániou a zrejme aj väčšiu finančnou podporu regiónu.

Panujú obavy, že posilnenie vplyvu DUP zvýši napätie v Severnom Írsku, kde druhou najväčšou silou je katolícka strana Sinn Féin, ktorá naopak požaduje pre región kvôli očakávanému brexitu špeciálny status. Najmä sa stavia odmietavo proti prípadnej obnove hraničných kontrol s Írskom, ktoré v EÚ zotrváva.

Najdôležitejšie udalosti britských predčasných volieb

  • Rozdelených je 649 zo 650 kresiel v dolnej snemovni
  • Konzervatívci: 318, Labouristi: 261, Škótska národná strana: 35, Liberálni demokrati: 12, Unionisti: 10, Sinn Fein: 7, Plaid Cymru: 3, Iné: 3
  • Po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. je Mayová pripravená zostaviť vládu
  • Theresa Mayová mala mať o 11:00 prejav, nestalo sa tak
  • Strana DUP je ochotná vstúpiť do koalície s konzervatívcami
  • Jeremy Corbyn vyzval Mayovú, aby odstúpila
  • Paul Nuttall rezignoval ako šéf strany UKIP

Corbyn vyzval Mayovú rezignovať

Predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn už niekoľkokrát vyzval Mayovú, aby rezignovala, a naznačil, že je jeho strana ochotná vytvoriť menšinovú vládu.

Podľa televíznej stanice Sky News kabinet zostavený Konzervatívnou stranou podporí severoírska strana DUP, ktorá získala v Dolnej snemovni desať kresiel. Konzervatívci majú podľa doterajších výsledkov 318 mandátov. Rozdelených je 649 z 650 kresiel.

Dohoda by Mayovú stála veľa

Podľa nemenovaného poslanca strany, DUP zvažuje dohodu, podľa ktorej by podporili konzervatívcov pri hlasovaní o dôvere novej vláde a pri schvaľovaní vládneho programu 19. júna. Okrem toho by neskôr pomohli konzervatívcom schváliť rozpočet.

Podľa poslanca DUP by dohoda Mayovej stranu „stála veľa“, konkrétne väčšie zdroje pre Ulster, väčší vplyv DUP-u a väčší vplyv na rokovanie o obchodných dohodách.

Severné Írsko hlasovalo vlani pri referende proti brexitu, aj keď niektoré práve unionistické oblasti boli za. Severného Írska sa však týka jedna z kľúčových otázok – hranice medzi Ulsterom a Írskou republikou, ktorá zostane členom EÚ. Táto hranica teraz de facto neexistuje a existujú obavy, že by prípadné kontroly po odchode Británie z EÚ mohli prispieť k obnoveniu napätia v Severnom Írsku.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britská vláda #zostavenie vlády #Theresa Mayová #Alžbeta II