Trump prvýkrát potvrdil záväzok brániť členské štáty NATO

Americký prezident Donald Trump v piatok vôbec poprvýkrát potvrdil, že Spojené štáty zostávajú verné Článku 5 Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého sa napadnutie ktorejkoľvek členskej krajiny NATO hodnotí ako napadnutie všetkých členov.

09.06.2017 22:28
debata (16)

Článok je vyjadrením spolupatričnosti a znamená záväzok vzájomnej vojenskej pomoci v prípadne napadnutia ktoréhokoľvek člena NATO.

Trumpov postoj k tejto otázke bol doteraz nejednoznačný, diskusiu stáčal vždy skôr na to, že väčšina členských krajín NATO si neplní svoje záväzky v oblasti výšky výdavkov na armádu, a prípadnú vojenskú pomoc podmieňoval práve tým, že tieto záväzky najprv začnú plniť.

V piatok však Trump poprvýkrát potvrdil, že Spojené štáty sa aj za jeho prezidentovania cítia sľubom kolektívnej obrany viazané. „Zaväzujem Spoené štáty k Článku 5,“ vyhlásil Trump v Bielom dome.

Prezident sa však vyhol odpovedi na druhú časť novinárskej otázky, či by sa Spojené štáty vojensky zapojili do riešenia situácie, keby niektorú členskú krajinu napadlo Rusko.

Obvinil Katar z financovania terorizmu

Americký prezident Donald Trump v piatok obvinil Katar, že financuje terorizmus. Krajina „bola historicky sponzorom terorizmu na veľmi vysokej úrovni,“ vyhlásil Trump v Bielom dome a dodal, že financovanie terorizmu „musí skončiť“.

Americký prezident to paradoxne vyhlásil len niekoľko hodín po tom, ako sa jeho minister zahraničných vecí Rex Tillerson prihováral za to, aby štáty Perzského zálivu ukončili blokádu Kataru.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn a Jemen obvinili Katar z podpory terorizmu už začiatkom týždňa. Krajina má podľa nich podporovať teroristické skupiny po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Kajdu. Všetkých päť krajín zároveň zmrazilo s Katarom akékoľvek obchodné vzťahy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Donald Trump