Klíma prežije aj Trumpa, vyhlásila ministerka životného prostredia

Nech už je pozemská klíma akokoľvek ohrozená ľudským konaním, prežije dlhšie ako Donald Trump v úrade amerického prezidenta. Vyhlásila to v piatok na návšteve v Kalifornii nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricks.

10.06.2017 12:19
debata (5)

Pripomenula, že podľa americkej ústavy môže byť Trump prezidentom len dve volebné obdobia po sebe. „Takže to máme osem rokov. Myslím si, že klíma to prežije,“ vyhlásila po stretnutí s kalifornským guvernérom Jerrym Brownom.

Brown sa vo štvrtok vrátil z týždňovej návštevy Číny, počas ktorej sa zaoberal prednostne práve otázkou boja proti globálnemu otepľovaniu. Kalifornský guvernér patrí k najhlasnejším kritikom Trumpovho minulotýždňového rozhodnutia odstúpiť od parížskej dohody o klíme.

„Spojené štáty sa týmto krokom dostávajú do úzadia. Ale je to dočasné. Toto rozhodnutie nebude platiť dlho,“ predpovedá Brown.

Trump 1. júna vyhlásil, že USA od dlho a ťažko sa rodiacej medzinárodnej dohody o klíme odstupujú, čo odôvodnil okrem iného tým, že táto dohoda je voči USA nespravodlivá. Povedal, že Spojené štáty čoskoro „začnú rokovania o obnovení parížskej dohody, alebo o celkom novej zmluve, a to za podmienok, ktoré budú férové voči Spojeným štátom, ich podnikom, pracovníkom, obyvateľom a daňovým poplatníkom“.

„Uvidíme, či budeme vedieť dosiahnuť dohodu, ktorá je férová. Ak toho budeme schopní, výborne. Ak nie, tiež dobre,“ vyhlásil Trump.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Donald Trump #Parížska dohoda #Barbara Hendricks