Má Mayová vyhraté? Severoírski unionisti podporia menšinovú vládu

Severoírski unionisti súhlasia s podporou menšinovej vlády konzervatívcov na "neformálnej báze". Oznámila to britská agentúra PA s odvolaním sa na kabinet premiérky Theresy Mayovej.

10.06.2017 15:19 , aktualizované: 21:11
debata (4)

Podľa PA unionisti súhlasili s tým, že budú menšinovú vládu podporovať pri kľúčových hlasovaniach v parlamente, ale formálne koalíciu nevytvoria. O prípadnej odmene DUP za parlamentnú podporu správa britskej agentúry nehovorí. Strana má v snemovni desať poslancov, ktorých podpora konzervatívcom stačí na zabezpečenie tesnej, ale fungujúcej väčšiny.

Mayová bojuje o politické prežitie

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá sa snaží zostaviť vládu, prišla o svojich kľúčových spolupracovníkov a podľa britských médií ju čaká boj o politické prežitie. Na svoje funkcie v reakcii na výsledok parlamentných volieb rezignovali obaja vedúci jej kancelárie Nick Timothy a Fiona Hillová.

Premiérka teraz pracuje na dohode o spolupráci so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) na zostavení novej vlády. Zároveň podľa tlače aj jej konzervatívci pochybujú, či môže dlhšiu dobu zostať v čele vlády.

Nick Timothy na webových stránkach Konzervatívnej strany potvrdil, že odchádza z čela úradu kancelárky, čím na seba berie spoluzodpovednosť za predvolebnú kampaň, na ktorej programovú časť mal dohliadať.

Zvlášť vraj ľutuje, že do volebného programu neboli začlenené limity zvyšujúcich sa výdavkov na sociálnu starostlivosť. „Neuspokojivé“ výsledky volieb vraj neboli spôsobené nízkou podporou Mayovej, ale nečakaným vzostupom podpory labouristov.

Obsadenie kľúčových ministerstiev by malo zostať nezmenené, Mayová však vymení niekoľkých ľudí na menej dôležitých ministerstvách.

Premiérkin úrad už v piatok informoval, že v Mayovej kabinete budú naďalej pokračovať minister zahraničných vecí Boris Johnson, minister obrany Michael Fallon, ministerka vnútra Amber Rudd a minister financií Philip Hammond. Pozíciu si zachová aj minister David Davis, ktorý je poverený rokovaním o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Brexit #Theresa Mayová