Trumpov advokát Kasowitz má zrejme styky s ľuďmi blízkymi Putinovi

Osobný advokát prezidenta Donalda Trumpa Marc Kasowitz má prominentné styky s ľuďmi úzko napojenými na Kremeľ. Napísal to denník The Washington Post. Kasowitz, ktorého si Trump nedávno vybral ako hovorcu v kauze údajného ruského zasahovania do minuloročnej volebnej kampane v USA, obhajuje záujmy ruského oligarchu Olega Deripasku, ktorý má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

10.06.2017 18:24
debata (19)

Americký advokát, ktorý zastupuje aj najväčšiu ruskú štátnu banku Sberbank, roky obhajuje Deripaskove firmy v newyorskom civilnom spore. Zatiaľ naposledy sa mal ako zástupca ruského oligarchu pred súdom objaviť 25. mája, dva dni predtým, než si ho Trump pre kauzu ruského zasahovania vybral. Kasowitzova právna firma na pojednávanie vtedy radšej poslala iného advokáta, napísal washingtonský denník.

Kasowitz pre Trumpa pracuje už desať rokov a poverili ho rôznymi právnymi úlohami, napríklad reštrukturalizáciou dlhu alebo vedením súdnych sporov kvôli ohováraniu. Jeho väzby na Rusko môžu prezidentovi spôsobiť komplikácie, súdi The Washington Post.

Deripaska viedol s pomocou Kasowitza na newyorskom súde komplikovanú kauzu s bankou Morgan Stanley kvôli pôžičke, ktorú oligarchova firma Veleron nebola v čase krízy schopná splácať. Spor Deripaska prehral, ​​neuspelo ani odvolanie, uvádza denník.

Sberbank zastupuje Kasowitz v kauze, ktorá sa ešte len rozbieha. Americký vlastník ruského žulového lomu Pavlovskgranit zažaloval Sberbank a ďalšie ruské inštitúcie z násilného prevzatia firmy a zo sprisahania s konkurenciou.

Sberbank bola v roku 2014 jedným zo sponzorov moskovskej súťaže o kráľovnú krásy, na ktorú vlastnil práva Trump. Zástupca riaditeľa banky bol vtedy Sergej Gorkov, bývalý agent ruskej tajnej služby, ktorý sa vlani v decembri stretol s Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom, napísal The Washington Post.

Agentúra AP v marci uviedla, že pre Deripaska v rokoch 2006 až 2009 tajne pracoval Paul Manafort, ktorý vlani pôsobil ako šéf Trumpovej volebnej kampane. Dostával vraj ročne desať miliónov dolárov za to, že pôsobil v USA v prospech Kremľa. Deripaska správu poprel a agentúru AP zažaloval.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #americké prezidentské voľby