Minister Sessions vystúpi pred výborom Senátu, bude reagovať na Comeyho

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions oznámil, že v utorok bude vypovedať pred senátnym výborom pre tajné služby. Chce reagovať na výroky, ktoré predniesol vo štvrtok pred rovnakým výborom bývalý riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

11.06.2017 08:55
Jeff Sessions Foto: ,
Súčasný minister spravodlivosti USA Jeff Sessions.
debata (2)

Výbor vyšetruje údajné ruské zasahovanie do minuloročných amerických prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Donald Trump.

Minister spravodlivosti Sessions v minulosti čelil výzvam demokratických poslancov Kongresu, aby odstúpil kvôli tomu, že sa vlani počas volebnej kampane dvakrát stretol s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom a pred uvedením do úradu ministra o tom pri bezpečnostnej previerke neinformoval Senát.

Sessions v liste senátorovi Richardovi Shelbymu uviedol, že výbor pre tajné služby je „tým najvhodnejším miestom“, kde reagovať na otázky, ktoré vyplynuli z Comeyho štvrtkovej výpovede. V liste sa neuvádza, či Sessions plánuje vypovedať verejne alebo za zatvorenými dverami.

Comey pri svojom vystúpení vo výbore označil za príčinu svojho prekvapivého odvolania z funkcie snahu prezidenta Trumpa zmeniť spôsob vyšetrovania údajného ruského zasahovania do amerických volieb. Comey okrem iného naznačil, že Trump od neho chcel zastaviť vyšetrovanie teraz už bývalého poradcu Bieleho domu Michaela Flynna kvôli jeho kontroverzným ruským väzbám. Biely dom spomínané tvrdenia odmieta.

„Vo svetle správ týkajúcich sa nedávneho Comeyho svedectva pred senátnym výborom pre tajné služby je dôležité, aby som mal príležitosť na tieto záležitosti reagovať,“ uviedol Sessions v liste. Senátny výbor pre tajné služby „je tým najvhodnejším miestom, pretože vedie vyšetrovanie a má prístup k relevantným tajným informáciám“, do­dal.

Ministerstvo spravodlivosti hrá významnú úlohu pri prebiehajúcom vyšetrovaní údajného vplyvu Ruska na minuloročné prezidentské voľby v USA. Vymenovalo napríklad bývalého šéfa FBI Roberta Muellera zvláštnym vyšetrovateľom tejto kauzy s rozsiahlymi právomocami, vrátane výsluchu prezidenta Trumpa.

Sessions sa podielu na vyšetrovaní dobrovoľne zriekol, pretože ako bývalý spolupracovník Trumpovho volebného štábu by mohol byť vystavený konfliktu záujmov.

Comey vo svojej štvrtkovej výpovedi naznačil, že za rozhodnutím ministra spravodlivosti Sessionsa vzdať sa účasti na vyšetrovaní ruského škandálu môžu byť aj iné okolnosti, ako bolo oznámené. Sessionsove dôvody Comey pozná, nie je oprávnený o nich verejne hovoriť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Jeff Sessions #James Comey