Kaddáfího syn je po šiestich rokoch na slobode

Syna zosnulého zvrhnutého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího Sajfu Islama po šiestich rokoch prepustili na slobodu. Od roku 2011 ho zadržiavala skupina rebelov v meste Zintán. Informoval o tom spravodajský server BBC News. Podľa BBC sa v minulosti niekoľkokrát objavili v médiách nepravdivé správy o tom, že je Sajf Islam na slobode.

11.06.2017 09:24
Sajf al-Islám Kaddáfí, Líbya Foto: ,
Sajf al-Islám Kaddáfí, syn zabitého diktátora Muammara Kaddáfího.
debata (43)

Povstalecká skupina zo Zintánu oznámila prepustenie 44-ročného Kaddáfího syna v sobotu. Podľa nej ho prepustili na základe amnestie, ktorú vyhlásil parlament sídliaci v meste Tobrúk na východe krajiny.

Rebeli nespresnili, kde sa Sajf Islam teraz nachádza, vraj s ohľadom na jeho bezpečnosť. Sajfu Islama Kaddáfího v júli 2015 v Tripolise odsúdili na trest smrti s ďalšími ôsmimi vysokými predstaviteľmi Kaddáfího režimu. Rebeli zo Zintánu ho odmietali do Tripolisu, kde sídli medzinárodne uznávaná líbyjská vláda, vydať.

Parlament v Tobrúku je jednou z troch rivalských vlád v Líbyi, píše agentúra AP. Od zvrhnutia Kaddáfího režimu prevláda v krajine chaos, ktorého využili radikáli z organizácie Islamský štát (IS), ktorí sa snažia dobyť ďalšie územia.

Sajfu tiež viní Medzinárodný trestný súd (ICC) z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Podľa prokurátorov sa zúčastnil plánov svojho otca „potlačiť, a to akýmkoľvek spôsobom, demonštrácie civilistov proti Kaddáfího režimu“.

V júli 2016 právnici tvrdili, že ich klienta oslobodili na základe amnestie vydanej neuznávanými líbyjskými úradmi sídliacimi na východe krajiny. Zdroje zo Zintánu to však vzápätí popreli.

Držiteľ doktorátu z Londýnskej ekonomickej školy Sajfu Islama pred rokmi považovali za možného nástupcu svojho otca, za ktorého vlády síce nemal oficiálne funkciu, ale hral kľúčovú úlohu pri upevňovaní stykov so Západom. Pôsobil tiež ako vyjednávač o odškodnom pre rodiny obetí atentátov v Lockerbie a v Nigeri. V roku 2007 intervenoval za prepustenie bulharských zdravotných sestier, ktoré v Líbyi obvinili z nakazenia detí vírusom HIV.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sajf Islám Kaddáfí