Dohoda o podpore Mayovej nie je hotová, médiá špekulujú o vzbure ministrov

Dohoda severoírskych unionistov s britskými konzervatívcami o podpore ich menšinovej vláde zatiaľ nebola dohodnutá. Aj keď rozhovory boli zatiaľ pozitívne, budú pokračovať budúci týždeň. Uviedla to severoírska Demokratická unionistická strana (DUP). Úrad britskej premiérky Theresa Mayovej v sobotu oznámil, že s unionistami dosiahol rámcovú dohodu.

11.06.2017 10:08 , aktualizované: 15:50
theresa mayova Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (6)

„Rozhovory boli doteraz pozitívne. Budúci týždeň budeme ďalej rokovať o detailoch, aby sme dosiahli dohodu strán nového parlamentu,“ uviedli severoírski unionisti vo vyhlásení. V sobotu úrad britskej premiérky oznámil, že sa v zásade dosiahla dohoda, ktorá je zatiaľ rámcová.

„Privítame akúkoľvek takú dohodu, keď prinesie stabilitu a istotu, ktorú celá krajina potrebuje s ohľadom na brexit a ďalší vývoj,“ uviedol vo vyhlásení úrad Mayovej.

Po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých konzervatívci stratili väčšinu v Dolnej snemovni, sa strana premiérky Mayovej obrátila so žiadosťou o podporu svojho kabinetu na severoírsku DUP. Tá má v snemovni desať poslancov, ktorých podpora konzervatívcom stačí na zaistenie fungujúcej, aj keď tesnej väčšiny.

Britský minister obrany Michael Fallon v televízii BBC uisťoval, že aj po strate vo voľbách zostáva postoj britskej vlády na rokovanie o brexite bez zmien. Zvolanie predčasných volieb Fallon obhajoval. „Myslím, že náš názor na brexit sa nezmenil, chceme partnerstvo s Európou, chceme dohodu, ktorá maximalizuje náš prístup na jednotný trh, dosiahne zhody na imigráciu a na pokračovanie v bezpečnostnej spolupráci,“ povedal Fallon.

Minister obrany tiež vyhlásil, že konzervatívci sú jedinou stranou, ktorá má legitimitu a dôveryhodnosť pre zostavenie vlády. Avšak uviedol, že Mayová bude musieť zmeniť svoje správanie vo vnútri vlády. „Dúfam, že uvidíme viac kolektívny prístup v rozhodovaní v kabinete. Ja a ďalší moji kolegovia sme jej to dali jasne najavo,“ povedal Fallon. „Menšinová vláda jednoducho vyžaduje odlišný prístup,“ dodal.

Unionisti podľa sobotňajších informácií súhlasili s tým, že budú menšinovú vládu podporovať pri kľúčových hlasovaniach v parlamente, ale formálne koalíciu nevytvoria. Agentúra Reuters v sobotu s odvolaním na zdroje z DUP napísala, že unionisti žiadajú za parlamentnú podporu viac peňazí pre svoju provinciu a výhody pre vojakov, ktorí v Ulsteri v búrlivých časoch konfliktu hájili britské záujmy.

Takýto krok by podľa Reuters vyvolal odpor severoírskych nacionalistov zo strany Sinn Féin, s ktorou DUP na základe zmluvy z roku 1998 Ulster spravuje. Severné Írsko by tak mohlo čeliť novým pouličným bojom a násilným incidentom medzi katolíckymi nacionalistami a protestantskými unionistami.

Päť ministrov vraj vyzvalo Borisa Johnsona, aby nahradil Mayovú

Britského ministra zahraničia Borisa Johnsona údajne požiadali piati ďalší ministri, aby po neúspešných predčasných voľbách nahradil v čele vlády premiérku Theresa Mayovú. Podľa agentúry Reuters to napísal denník The Sunday Times.

Johnson odmietol, že by sa chystal vyzvať Mayovú na súboj o vedenie strany a krajiny, a zdôraznil, že premiérku naďalej podporuje. „Niekoľko vysokopostavených ľudí na vládnej úrovni prisahalo svoju vernosť Borisovi,“ konštatoval denník.

Hovorca Johnsonovej kancelárie však označil mediálne správy o pripravovaných zmenách vo vedení strany za „jednoducho nepravdivé“. „Minister zahraničia stopercentne podporuje premiérku a spolupracuje s ňou na vyjednaní čo najlepšej dohody pre Britániu,“ dodal.

Podľa denníka The Daily Telegraph sa práve o šéfovi diplomacie Borisovi Johnsonovi, podobne ako o ďalších významných konzervatívnych politikoch, ako je ministerka vnútra Amber Ruddová alebo minister pre brexit David Davis, hovorí ako o možných nasledovníkoch Mayovej.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová