Ukrajincom sa otvorili dvere do EÚ

Ukrajina je o krok bližšie k Európskej únii. Dvere do EÚ sa nášmu východnému susedovi symbolicky pootvorili od nedele, odkedy už na prekročenie hraníc so Slovenskom nebudú potrebovať víza, ale postačí im biometrický pas. Osláviť túto pre Ukrajinu významnú chvíľu prišli v nedeľu na ukrajinskú stranu slovensko-ukrajinskej hranice Vyšné Nemecké - Užhorod stovky Ukrajincov.

11.06.2017 12:16 , aktualizované: 17:46
ukrajina, slovensko, bezvízový styk, eú, Foto: ,
So žlto-modrými vlajkami Ukrajiny a so zástavkami Európskej únie v rukách mávalo v nedeľu predpoludním množstvo ľudí zo susedného Užhorodu, ale aj zo vzdialenejšieho okolia.
debata (430)

So žlto-modrými vlajkami Ukrajiny a so zástavkami Európskej únie v rukách mávalo v nedeľu predpoludním množstvo ľudí zo susedného Užhorodu, ale aj zo vzdialenejšieho okolia.

„Tento deň je pre nás Ukrajincov veľmi významný, pretože konečne budeme môcť cestovať smerom na západ bez víz. Ja sama som ešte na Slovensku nebola, no moje deti s vnukmi už áno. Teraz rada navštívim vašu krajinu aj ja. Chystám sa k vám za nákupmi, ale aj za turistikou a spoznávaním krás vašej krajiny,“ tešila sa Nadeja Hluško, ktorá sa na symbolický akt otvorenia dverí do Európy prišla pozrieť z mukačevského regiónu.

Ukrajina začala s Európskou úniou rokovať o bezvízovom styku ešte v roku 2008. Aby sa tak mohlo stať, museli Ukrajinci pristúpiť k realizácii demokratických reforiem. Ešte v máji Európska únia zverejnila vo svojom oficiálnom vestníku legislatívny akt o zaradení Ukrajiny medzi štáty, ktoré majú s EÚ bezvízový styk.

Ten sa stal v nedeľu realitou. Od 11. júna tak môžu Ukrajinci cestovať do schengenského priestoru – a s výnimkou Veľkej Británie a Írska môžu navštíviť všetky krajiny EÚ. Dĺžka ich pobytu je limitovaná do 90 dní.

V nedeľu o 11. hodine vstúpili Ukrajinci do Európskej únie bez víz aj cez symbolické dvere. Tie boli pripravené na ukrajinskej strane našich spoločných hraníc na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod a otvoril ich symbolicky ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na slávnostnom akte nechýbal prezident Slovenska Andrej Kiska.

Ukrajinský prezident Porošenko oslavoval na... Foto: SITA, Sergei Chuzavkov
porošenko, bezvízový styk, EÚ, Ukrajinský prezident Porošenko oslavoval na slovensko-ukrajinskej hranici.

„Dnes sa mi žiada povedať iba jedno slovo: áno. Podarilo sa. Sme veľmi radi, že sa dvere Európskej únie otvorili aj pre nás a že sa pre našich občanov odbúrava byrokracia pri cestovaní. Odteraz im na cestu smerom na západ stačí iba biometrický pas. S ním sa môžu vydať trebárs na prehliadku Bratislavy, na kávu do Varšavy či do divadla do Viedne. Vďaka reformám sme sa priblížili k EÚ a môžeme hovoriť o európskej budúcnosti Ukrajiny,“ zdôraznil Porošenko.

Jeho slovenský kolega Kiska pripomenul, že za týmto významným dňom pre Ukrajinu bolo veľa námahy, úsilia a odvahy. Svoje sľuby, čo sa týka reforiem, Ukrajina splnila, a preto mohla na oplátku svoje sľuby krajine splniť aj Európska únia.

„A tak to má byť,“ podčiarkol Kiska. Ukrajinských partnerov vyzval, aby v reformách nepoľavovali a stali sa časom plnohodnotnou súčasťou Európskej únie. Slovensko bude podľa neho pri nich stáť a na ceste za splneným snom im bude radiť i pomáhať.

Medzi skupinou Ukrajincov na hranici nechýbali ani učiteľky Oksana, Svetla a Leisa, ktoré vzdelávajú deti v užhorodskom regióne. Sú rady, že sa im otvára cesta spoznávania západného sveta.

„Sme šťastné, že budeme môcť vycestovať bez víz. Na Slovensku sme už boli s deťmi na výletoch, na Zemplínskej šírave či vo Vysokých Tatrách. Teraz budeme k vám cestovať ešte častejšie,“ poznamenala Oksana. Jej priateľka Svetla podotkla, že by chcela navštíviť aj ďalšie krajiny, ako sú Maďarsko, Poľsko či Rakúsko.

Polícia v súvislosti so zmenou režimu v cestovaní na ukrajinskej hranici na svojej oficiálnej facebookovej stránke upozornila, že v blízkom čase sa predpokladá väčší záujem obyvateľov Ukrajiny o návštevu Slovenska, čo môže spôsobiť určité zdržanie na hraniciach. Cestujúcim sa preto odporúča prispôsobiť tejto situácii ich časové plány.

Kolóny sa na spoločnej hranici Slovenska s Ukrajinou vytvárali už v nedeľu. Na pasovú kontrolu čakal aj výtvarník Orest Cupko, žijúci v meste Chust 110 kilometrov od Užhorodu. Aktuálnymi zmenami bol nadšený, pretože k nám chodí už roky. „Vždy bolo potrebné vybaviť veľa papierov. Konečne je tomu koniec,“ spomenul umelec, ktorý pod Tatry chodieva na výtvarné výstavy a vernisáže.

© Autorské práva vyhradené

430 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #schengen #Ukrajina #bezvízový režim