Britský exminister: Mayová je 'mŕtva žena', jej dni na čele vlády sú spočítané

Dni Theresy Mayovej v úrade britskej premiérky sú spočítané, povedal to bývalý minister financií George Osborne. Aj ďalšia členka Konzervatívnej strany Anna Soubryová v televízii Sky News povedala, že pozícia Mayovej ako premiérky je dlhodobo neudržateľná.

11.06.2017 14:34
George Osborne Foto: ,
Britský minister financií George Osborne.
debata (18)

Obaja konzervatívci tak vyjadrili podobný názor ako niektoré komentáre britskej tlače v týchto dňoch, podľa ktorých Mayová po strate vo voľbách teraz čaká boj o politické prežitie.

„Theresa Mayová je ‚mŕtva žena‘, uvidíme, ako dlho vydrží na ľavici odsúdených k ‚trestu smrti‘,“ uviedol v televízii Sky News Osborne, ktorého Mayová vyhodila z úradu ministra financií po svojom nástupe do úradu vlani v júli. Osborne tiež povedal, že už možno v polovici budúceho týždňa „sa jej všetko zrúti“.

Dokedy Mayová vydrží?

Ako dlhodobo neudržateľnú vidí pozíciu Mayovej v úrade premiérky aj ďalšia členka jej Konzervatívnej strany, ktorá v parlamentných voľbách tento týždeň stratila parlamentnú väčšinu.

„Neviem si predstaviť, ako by mohla dlhodobo pokračovať. Myslím, že bohužiaľ bude musieť odísť. Ale nie teraz, teraz potrebujeme stabilitu,“ povedala televízii Sky News štátna tajomníčka pre malé podnikanie Anna Soubryová.

Mayová má aj zástancov

Za šéfku svojej strany sa naopak postavil minister obrany Michael Fallon, ktorý však priznal, že Mayová bude musieť zmeniť prístup k ostatným členom vlády. „Dúfam, že uvidíme viac kolektívny prístup v rozhodovaní v kabinete. Ja a ďalší moji kolegovia sme jej to dali jasne najavo,“ povedal Fallon v televízii BBC. „Menšinová vláda jednoducho vyžaduje odlišný prístup,“ dodal.

Minister obrany tiež privítal niektoré personálne zmeny v okruhu okolo Mayovej, konkrétne oboch vedúcich jej kancelárie Nicka Timothyho a Fiony Hillovej, ktorí rezignovali v reakcii na výsledok volieb.

Denník Sunday Times priniesol špekulácie, že britský minister zahraničia Borisa Johnsona údajne požiadali piati ďalší ministri, aby Mayovú nahradil na čele vlády. Johnson odmietol, že by sa chystal vyzvať Mayovú na súboj o vedenie strany a krajiny, a zdôraznil, že premiérku naďalej podporuje.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #George Osborne #britské voľby #Brexit #Theresa Mayová