Portoriko sa chce pripojiť k USA, o referende však panujú pochybnosti

Portoričania sa v nedeľňajšom konzultatívnom referende vyslovili pre možnosť stať sa 51. štátom USA.

12.06.2017 09:37
debata (14)

O platnosti referenda však kvôli nízkej účasti panujú pochybnosti. Konečné rozhodnutie o akejkoľvek zmene politického štatútu tohto pridruženého územia USA v karibskej oblasti je navyše výhradne na Kongrese Spojených štátov amerických.

Portorický guvernér v nedeľu oznámil, že Portoričania sa v drvivej väčšine vyslovili pre pripojenie k únii. Pre bolo podľa predbežných výsledkov takmer pol milióna hlasujúcich, zatiaľ čo necelých 7 600 ľudí sa vyslovilo za voľné pridruženie, respektíve nezávislosť, a 6 700 voličov dalo hlas zachovaniu súčasného statusu.

Pre začlenenie Portorika bolo v referende podľa... Foto: Reuters, ALVIN BAEZ
portoriko, usa, referendum, dav, Pre začlenenie Portorika bolo v referende podľa predbežných výsledkov takmer pol milióna hlasujúcich.

Ani štvrtina voličov

Referendá sa však zúčastnilo iba 23 percent z približne 2,26 milióna registrovaných voličov. Odporcovia všeľudového hlasovania preto platnosť referenda spochybnili. Niektoré strany ho navyše bojkotovali.

„Počnúc dneškom federálna vláda nebude môcť naďalej ignorovať hlas väčšiny amerických občanov v Portoriku,“ vyhlásil portorický guvernér Ricardo Rosselló.

Portoriko je formálne nezačleneným územím USA, hoci portorická ústava hovorí o názve krajiny ako o Voľne pridruženom štáte Portoriko. Ostrov má vnútornú samosprávu i parlament, ale za obranu a zahraničnú politiku zodpovedajú USA. Ak by sa Portoriko stalo oficiálnym voľne pridruženým štátom, bolo by oficiálne nezávislé s osobitným vzťahom k Spojeným štátom.

V súčasnej dobe majú s USA dohodu o voľnom pridružení Marshallove ostrovy, Palau a federatívne štáty Mikronézie.

Nejednota krajiny

Obyvatelia ostrova teraz síce majú americké občianstvo, ale nemôžu voliť prezidenta USA. V americkom Kongrese majú zastúpenie bez hlasovacieho práva.

Na Portoriku sa od roku 1952 uskutočnilo niekoľko referend, v ktorých sa občania nedokázali zhodnúť, či je pre nich výhodnejší súčasný stav, alebo by bolo lepšie stať sa 51. štátom USA.

Nedeľnému referendu predchádzal v roku 2012 plebiscit, kde sa väčšina obyvateľov vyslovila za vstup do únie, ale Kongres sa kvôli 500-tisícom prázdnych hlasovacích lístkov rozhodol nebrať výsledok na vedomie.

Minulý mesiac Portoriko vyhlásilo najväčší komunálny bankrot v histórii USA. Stalo sa tak potom, čo niekoľko veľkých veriteľov podalo na štát žalobu kvôli nesplácaniu záväzkov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #referendum #Spojené štáty americké #Portoriko