Macron má podľa prvých ohlasov šancu uskutočniť sľubované reformy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola medzi prvými štátnikmi, ktorí pogratulovali francúzskemu prezidentovi Emmanuleovi Macronovi k výsledku prvého kola parlamentných volieb.

12.06.2017 11:44
Emmanuel Macron, G7 Foto: ,
Strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zaznamenala v parlamentných voľbách víťazstvo.
debata (2)

Macronova strana Republika vpred (REM), ktorá nemala doteraz v parlamente žiadne zastúpenie, v nedeľu zvíťazila a prieskumy jej dávajú nádej získať v parlamente absolútnu väčšinu. Analytici hovoria o drvivom víťazstve, ktoré prepíše politickú mapu Francúzska.

Britská tlač napísala, že ak sa úspech REM v druhom kole 18. júna zopakuje, bude to znamenať prepis mapy francúzskej politiky, pretože strany, ktoré dominovali parlamentu po desiatky rokov, stratia svoje pozície. Varovanie republikánov i socialistov, podľa ktorých nebude zdravé, ak Macronova strana získa „monopol“ moci, voliča podľa denníka The Guardian príliš neoslovuje.

Tieto noviny si myslia, že REM sa teraz bude snažiť dostať k urnám v druhom kole čo najviac voličov, aby oponenti nemohli tvrdiť, že sa na úspechu prezidentovej strany podpísala nízka volebná účasť (v prvom kole nedosiahla ani 49 percent). Podľa rakúskeho denníka Die Presse dali voliči Macronovi a jeho vláde príležitosť splniť to, čo sľubujú – modernizovať a ozdraviť krajinu.

Analytici agentúry Bloomberg poukazujú na to, že ak sa potvrdia výsledky, ktoré dávajú Macronovi a jeho priaznivcom nádej získať v parlamente najväčšiu väčšinu od roku 1993, potom prezident dostáva príležitosť napraviť v nasledujúcich piatich rokoch situáciu vo Francúzsku. Nebude však môcť obviňovať nikoho iného ako seba, ak sa mu to nepodarí.

Europoslanec Guy Verhofstadt výsledok francúzskych volieb na twitteri označil za drvivé víťazstvo. „Francúzsko a Európa sa zmení k lepšiemu,“ uviedol.

Server belgického denníka La Libre Belgique volebný výsledok vo Francúzsku označil za bezprecedentné zemetrasenie, ktoré sa prejaví v zásadnej obnove zloženia parlamentu. Do jeho lavíc zasadnú Macronovi priaznivci, z ktorých mnohí nemajú žiadnu politickú skúsenosť.

Výsledok podľa serveru ale oslabuje fakt, že nevolila ani polovica oprávnených voličov, čo znamená, že mnoho potenciálnych Macronových oponentov sa neobťažovalo prísť odovzdať hlas. Belgickí analytici usudzujú, že dôvodom je fakt, že strany ponúkajúce alternatívu „macronizmu“ – Národný front a Nepoddajné Francúzsko – zatiaľ nie sú schopné víťaziť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Angela Merkelová #parlamentné voľby #Emmanuel Macron