Panama prerušila dlhoročné vzťahy s Taiwanom, uznáva "len jednu Čínu"

Panama prerušila dlhoročné diplomatické styky s Taiwanom a namiesto toho nadviazala vzťahy s Čínou. Panamská vláda v pondelok oznámila, že uznáva "len jednu Čínu". Taiwanské ministerstvo zahraničia podľa serveru BBC vyjadrilo nad týmto krokom "hnev a ľútosť" a uviedlo, že nebude s Pekingom "súperiť v peňažnej diplomacii".

13.06.2017 08:46
Panama, Čína Foto:
Panamská viceprezidentka Isabel de Saintová počas spoločnej tlačovej konferencii s čínskou stranou, kde vyjadrila záujem nadviazať vzťahy s Čínou.
debata (7)

Panama dôvod svojho rozhodnutia neuviedla, v posledných rokoch ale zjavne zintenzívnila ekonomickú spoluprácu s Čínou. Čínske štátne firmy rokujú najmä o investíciách v súvislosti s minuloročným rozšírením Panamského prieplavu, ktorým prúdi asi šesť percent svetového obchodu.

Čína považuje Taiwan za svoju provinciu. Ostrov sa však vyvíja samostatne od roku 1949, kedy tam pred komunistami utiekli čínski nacionalistickí politici. Väčšina krajín sveta nároky Pekingu uznáva, hoci len formálne. S Taiwanom však udržiavajú styky na nižšej úrovni.

Čína a Taiwan súťažia o diplomatické uznanie v najchudobnejších krajinách a často sa vzájomne obviňujú, že svojich prípadných partnerov sa snažia nalákať poskytovaním značných finančných prostriedkov. Taiwan uznávajú vo svete asi dve desiatky krajín, väčšina z nich je z Latinskej Ameriky a karibskej oblasti.

Podobný krok ako teraz Panama urobil vlani v decembri ostrovný africký štát Svätý Tomáš, ktorý tiež rozviazal styky s Taiwanom a potom nadviazal vzťahy s Čínou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Panama #Taiwan #diplomatické vzťahy