Americkí senátori sa dohodli na nových sankciách proti Rusku

Americkí senátori dospeli v pondelok k dohode o zákone, ktorý zavedie nové sankcie proti Rusku. Súčasťou zákona bude ustanovenie, ktoré zabráni Bielemu domu zmierniť, odložiť alebo zrušiť sankcie bez súhlasu Kongresu.

13.06.2017 09:38
debata (57)

Zákon má potrestať Moskvu za údajné zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb USA, za násilné zaberanie Krymu a za podporu sýrskej vlády. Hlasovať sa má už tento týždeň, protiruské sankcie majú byť schválené ako dodatok zákona o sankciách proti Iránu.

Zákon legislatívne potvrdí sankcie voči Moskve, ktoré boli v minulosti vyhlásené jednoduchým exekutívnym príkazom prezidenta. Zavedie ale aj nové sankcie v oblastiach ťažby, spracovania kovov a námornej a železničnej dopravy.

Návrh podporujú demokrati aj republikáni a o jeho schválení nie je pochýb, uvádza Reuters. Musí ho ešte potvrdiť Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Donald Trump. Keby to neurobil, poslanci predpokladajú kongresovú podporu dostatočnú na to, aby veto prehlasovali.

Zákon o sankciách taktiež oprávňuje úrady k „markantnej pomoci“ pri upevňovaní demokratických inštitúcií a v boji proti šíreniu dezinformácií v európskych krajinách, ktoré môžu byť terčom „ruskej agresie“.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie