Trump ako Julius Caesar zapríčinil koniec financovania divadelnej hry

Známy americký dramaturg a režisér Oskar Eustis sa krátko po prezidentských voľbách rozhodol uviesť divadelnú hru Julius Caesar v hlavnej úlohe s postavou pripominajúcou Donalda Trumpa.

13.06.2017 11:23
debata (7)

Premiéra inscenácie sa podľa The New York Times konala 23. mája v rámci festivalu Free Shakespeare in the Park len niekoľko dní predtým, ako herečka Kathy Griffin pobúrila časť verejnosti snímkami, na ktorých za vlasy drží odseknutú hlavu prezidenta USA Donalda Trumpa. Ide o modernú interpretáciu Shakespearovej tragédie.

Letecká spoločnosť Delta Airlines a Bank of America však v pondelok oznámili ukončenie finančnej podpory divadelnej spoločnosti Public Theater, pričom dôvodom bola práve hra Julius Caesar, ktorej hlavný hrdina sa nápadne podobá na súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa a skončí zavraždený senátormi, ktorí sa obávajú, že sa mení na tyrana.

Hlavného hrdinu v nej predstavujú ako muža so svetlými vlasmi, má na sebe oblek biznismana, na klope saka má odznak s americkou vlajkou. Jeho žena, Calpurnia,, hovorí po anglicky so slovanským prízvukom a oblieka sa do dizajnérskych modelov, čo samozrejme pripomína Trumpovu manželku Melaniu pochádzajúcu zo Slovinska.

Podľa predstaviteľov leteckej spoločnosti vedenie divadelnej spoločnosti pri inscenovaní hry zašlo za hranicu dobrého vkusu, a to bez ohľadu na politické postoje. Predstavenie podľa nej „malo provokovať a uraziť“. Spoločnosť deklarovala, že predstavenie nie je v súlade s hodnotami, ku ktorým sa Delta Air hlási, a okamžite stiahlo svoju finančnú podporu.

Bank of America svoje rozhodnutie o ukončení sponzoringu nevysvetlila. Neuviedla ani, či sa rozhodnutie bude týkať aj ďalších predstavení divadelnej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Donald Trump #Julius Caesar