Maďarský parlament prijal zákon na kontrolu mimovládnych organizácií

Maďarský parlament v utorok schválil zákon o mimovládnych organizáciách, pridávajúci nové povinnosti tým z nich, ktoré sú financované zo zahraničia. Podľa mimovládneho sektora sa vláda premiéra Viktora Orbána takto snaží zasiahnuť proti svojim kritikom, ktorých je najviac práve v prostredí mimovládnych organizácií.

13.06.2017 14:29 , aktualizované: 14.06.2017 10:00
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán obviňuje Sorosa, že sa pokúša ovplyvniť maďarskú politiku.
debata (34)

Podľa nového zákona budú napríklad musieť všetky mimovládne organizácie, ktoré dostávajú zo zahraničia viac ako 26-tisíc dolárov ročne, nahlásiť túto skutočnosť súdu a zverejniť svojich donorov. Ak to nedodržia, hrozia im vysoké pokuty alebo aj zákaz činnosti. Ďalej zákon vyžaduje od všetkých organizácií, ktoré dostávajú príspevky zo zahraničia, aby túto skutočnosť uvádzali na všetkých písomnostiach a publikáciách zverejnených v tlači alebo na internete.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň nepriamo priznal, že zákon má byť zameraný najmä proti mimovládnym organizáciám financovaným americkým filantropom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom. „V maďarskom verejnom živote je jeden jediný element, ktorý nie je transparentný, a to je sieť Sorosových mimovládnych organizácií,“ povedal Orbán. „Maďarský ľud má právo vedieť, kto reprezentuje koho a za akým účelom,“ dodal maďarský premiér. Soros koncom mája Orbána obvinil, že sa snaží budovať „mafiánsky štát“.

Soros, 86-ročný finančník a filantrop, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

Mimovládky: Ako v Rusku

Dve popredné ľudskoprávne organizácie už oznámili, že zákon budú bojkotovať a v rámci občianskej neposlušnosti sa nezaregistrujú na súde ako „organizácie podporované zo zahraničia“. Zákon chcú napadnúť na ústavnom súde i Európskom súde pre ľudské práva.

Argument vlády, že cieľom je transparentnosť príjmov v treťom sektore, mimovládky odmietajú s tým, že aj doteraz v správe o verejnopros­pešnosti skladali účty z prijatých príspevkov. Podľa nich vláde ide len o to, aby mohla neziskovky, ktoré sú jej nepohodlné, administratívne molestovať a podkopávať ich dôveryhodnosť, podobne ako to robí režim v Rusku, kde mimovládky, prijímajúce príspevky z cudziny, sú zákonom onálepkované ako „zahraniční agenti“ a úrady už viacerým zakázali činnosť.

Politológ: Jedna z najväčších hánb krajiny

„Je to jedna z najväčších hánb tejto krajiny od zmeny režimu,“ komentoval prijatie zákona o mimovládkach politológ Zoltán Somogyi. „Stačí jeden príklad: keď nejaký občan žijúci a platiaci dane v Európskej únii venuje z Bruselu 25-tisíc eur pre maďarskú mimovládku venujúcu sa deťom, tak tá maďarská organizácia si odvtedy všade bude musieť pri komunikácii uvádzať, že je ,podporovaná zo zahraničia',“ napísal Somogyi na sociálnej sieti a ironicky dodal: „Z tejto logiky rovno vyplýva, že aj maďarská vláda je ,vládou podporovanou zo zahraničia', veď z Bruselu dostáva miliardy eur.“

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #mimovládne organizácie