Kremeľ odmietol výzvy Západu na prepustenie zatknutých demonštrantov

Kremeľ odmietol výzvy Spojených štátov a Európskej únie na prepustenie demonštrantov, zatknutých v Moskve a v Petrohrade počas pondelňajších protestov usporiadaných opozičným vodcom Alexejom Navaľným.

13.06.2017 15:01
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj.
debata (122)

Demonštrácie, ktoré ruské úrady nepovolili, kremeľský hovorca označil za „nebezpečné provokácie“ a varoval, že „provokatéri“ musia počítať s postihom. „V Moskve, kde desiatky tisíc ľudí v pondelok slávili národný sviatok, počínanie skupín provokatérov predstavovalo nebezpečenstvo pre občanov,“ vyhlásil hovorca prezidenta Vladimira Putina. „Voči takýmto osobám, takým provokatérom, orgány chrániace právo a poriadok prijímajú potrebné kroky,“ dodal Dmitrij Peskov.

K výzvam zo zahraničia na prepustenie pokojných demonštrantov na slobodu vyhlásil, že Kremeľ nesúhlasí s takto položenou otázkou a nemôže tieto výzvy vypočuť. „Tí, ktorí usporiadali nenásilné akcie, sa dobre bavili v mnohých ruských mestách. Ale voči ľuďom, venujúcim sa provokáciám, boli prijaté opatrenia v prísnom súlade s našimi zákonmi,“ vyhlásil.

Ruská polícia pozatýkala viac ako tisícku demonštrantov a zadržala aj Navaľného, ​​ktorého súd ešte v pondelok poslal na 30 dní za mreže za opakované porušenie zákonov o organizovanie demonštrácií.

Hoci reportéri na mieste informovali o brutálnych zásahoch policajných ťažkoodencov, prinajmenšom v dvoch prípadoch úrady začali stíhanie demonštrantov pre podozrenie z útoku na policajtov, za čo môže hroziť aj niekoľkoročné tresty väzenia.

Peskov v utorok vysvetľoval, že ruskí občania majú plné právo vyjadrovať svoje názory, ak tak robia v súlade so zákonom na akciách povolených úradmi. „Uskutočnenie podobných akcií s príslušným povolením, ako ustanovuje zákon, nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Niekde príde viac ľudí, inde menej, to je normálne, keď ľudia vyjadrujú svoj občiansky postoj,“ povedal a pripomenul, že „absolútne bez problémov“ sa v pondelok odohrala povolená opozičná akcia na moskovskej Sacharovovej triede.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #Alexej Navaľnyj