Požiar v Londýne: Počet obetí stúpol na 12, v nemocnici je 74 ľudí

Počet potvrdených obetí požiaru obytnej budovy v Londýne stúpol na dvanásť. Mnoho ľudí je nezvestných. Počet mŕtvych bude podľa požiarnikov, ktorí budovu postupne prehľadávajú, stúpať.

14.06.2017 04:42 , aktualizované: 18:37
debata (186)

Veliteľ Metropolitnej polície Stuart Cundy povedal, že jeho „myšlienky boli so všetkými, ktorí sa podieľali na boji s týmto skutočne šokujúcim ohňom“.

„Môžem potvrdiť šesť smrteľných prípadov, ale toto číslo pravdepodobne stúpne počas toho, ako bude prebiehať komplexná prehliadka budovy počas najbližších dní,“ uviedol Cundy.

„Ďakujem verejnosti za ich trpezlivosť a spoluprácu, ktorá veľmi pomohla našej policajnej akcii,“ dodal Cundy.

Britská premiérka Theresa Mayová je podľa vyhlásenia jej úradu „hlboko zarmútená tragickou stratou životov“ pri požiari. Na 17:00 SELČ chystá vládnu schôdzku na zabezpečenie koordinácie prípadnej pomoci pohotovostným zložkám a miestnym úradom.

Stavebná firma, ktorá vykonávala nedávnu rekonštrukciu objektu, podľa agentúry AP uviedla, že dodržala všetky požadované kontroly, požiarne predpisy a bezpečnostné štandardy.

zväčšiť Hasiči prehľadávajú ruiny v bytovom dome... Foto: Reuters, NEIL HALL
poziarnik, poziar, londyn, dom, bytovy dom Hasiči prehľadávajú ruiny v bytovom dome Grenfell Tower, v ktorom po požiari v noci z utorka na stredu zomrelo minimálne šesť ľudí.

Najdôležitejšie informácie

  • Požiar vypukol v bytovom dome Grenfell Tower
  • Vyžiadal si minimálne šesť obetí
  • 74 ľudí bolo hospitalizovaných, 20 z nich je v kritickom stave
  • Požiar nahlásili o 00:54 miestneho času (1:54 SELČ)
  • Príčina požiaru nie je zatiaľ známa
  • Zasahovalo 200 požiarnikov, 45 kusov techniky a 20 zdravotníc­kych tímov
  • Budova má 27 podlaží, postavili ju v roku 1974
  • Má 120 bytov a bývalo v nej približne 125 rodín a 500 obyvateľov

S požiarom hasiči bojujú aj v stredu po poludní. Z budovy naďalej stúpa dym, oheň sa už nachádza len na najvyšších poschodiach. Na miesto vyslali viac ako 200 požiarnikov so 45 kusmi techniky.

Britské záchranné zložky v stredu informovali, že do piatich londýnskych nemocníc previezli spolu 74 ľudí.

Stĺpy čierneho a šedého dymu stúpali nad britskou metropolou od úsvitu. Kvôli požiaru bola uzavretá neďaleká diaľničná výpadovka A40 na Oxford a obmedzená bola prevádzka metra.

Zachránili veľké množstvo ľudí

Londýnskym hasičom sa podarilo zachrániť veľké množstvo ľudí z horiacej budovy. Hasiči naďalej hľadajú ďalšie osoby, ktoré možno ešte v bytovom dome zostali, informovala hovorkyňa londýnskych hasičov Dany Cottonová.

Nedostali sa však ďalej, než na 19. alebo 20. poschodie. Hasiči boli na mieste len niekoľko minút po ohlásení požiaru.

Stabilitu objektu podľa nej monitorujú odborníci a zatiaľ sa zdá, že je bezpečná. Panovali obavy, že by sa budova mohla zrútiť. Cottonová povedala, že stabilitu budovy kontroluje stavebný inžinier, ktorý spolupracuje so záchranármi.

Hasiči budú kvôli požiaru pravdepodobne zasahovať ešte najmenej ďalších 24 hodín, uviedla Cottonová. Vyjadrila tiež obavy, že v horiacej budove sú stále ľudia. „Je to veľmi rozsiahly a veľmi silný požiar, predpokladám, že londýnsky hasičský zbor bude v teréne bojovať s týmto požiarom najmenej ďalších 24 hodín,“ povedala Cottonová a potvrdila, že hasiči stále zasahujú vo vnútri budovy.

Vzhľadom na rozsah požiaru podľa hovorkyne môže trvať ešte niekoľko dní, než budú známe všetky obete. Cottonová zdôraznila, že nechce špekulovať o príčine požiaru a jeho rýchleho rozšírenia na celú budovu.

Cottonová uviedla, že menšie zranenie utrpel tiež rad hasičov.

Evakuácia okolia

Okolie budovy polícia uzavrela a obyvateľov okolitých domov vyzvala na evakuáciu. Nebezpečenstvo predstavujú okrem iného trosky padajúce z horiaceho objektu.

Nie je známe, koľko osôb bolo vo vnútri budovy v čase požiaru. V okamihu vypuknutia ohňa mnoho obyvateľov domu už zrejme spalo. Podľa informácií agentúry Reuters boli niektorí ľudia evakuovaní v pyžamách.

Podľa médií bolo v dome uväznených množstvo ľudí, je pravdepodobné, že tam ešte časť z nich stále je. Polícia na twitteri vyzvala, aby sa k horiacej budove nikto nepribližoval.

Požiar podľa britských médií prepukol na štvrtom poschodí budovy na Latimer Road neďaleko štvrti Notting Hill a počas 15 minút sa rozšíril do ostatných častí objektu.

V budove podľa britských médií žilo približne 500 predovšetkým sociálne slabších občanov.

Živý prenos televíznej stanice RT (Russia Today).

Boli obavy zo zrútenia budovy

Korešpondent BBC Andy Moore ráno hovoril, že „strach zo zrútenia budovy pretrváva“. Povedal to v relácii BBC Breakfast a dodal, že existovali obavy „o konštrukciu budovy“, kde sa požiar naďalej šíril uprostred veže bloku a to viac ako deväť hodín po tom, ako oheň vypukol.

Okolo 9:00 hod miestneho času (10:00 SELČ) Moore opísal „horiace trosky“ padajúce z budovy a uviedol, že policajné zložky verejnosť presunuli ďalej od miesta požiaru.

Z fotografií na twitteri a videí na sociálnych sieťach je zrejmé, že požiar zasiahol celú stavbu, z okien vo všetkých poschodiach šľahali plamene. Ráno sa situáciu podarilo požiarnikom dostať z časti pod kontrolu, z celej budovy sa valili kúdole dymu.

Bulvárny denník Daily Mail na svojom webe napísal, že ľudia z okien volali o pomoc a že niektorí obyvatelia sa snažili z bytov dostať s pomocou improvizovaných lán spletených z plachiet.

Požiar výškovej budovy v Londýne 14. júna 2017.
+16

Ľudia boli v pasci

Podľa očitých svedkov niektorí ľudia uviazli v bytoch ako v pasci a bolo ich vidieť pri oknách. Očití svedkovia tiež zahliadli v hornej časti budovy svetlá, zrejme z mobilných telefónov či bateriek, uviedla stanica BBC na svojom webe a pripomenula skoršie vyhlásenie polície, že evakuácia obyvateľov doteraz pokračuje.

„Bolo žalostné, keď som videl blikať baterku hore (v horiacej budove), odkiaľ sa zjavne nemôžu dostať von,“ povedal v rozhlasovom vstupe televízny moderátor George Clare. Jody Martin vykreslil, že utekal k domu v snahe pomôcť a že kričal na ľudí, aby vyšli von, ale z vnútra sa ozývalo volanie, že uviazli v chodbách plných dymu.

„Počul som ľudí kričať o pomoc,“ poznamenal ďalší svedok. „Vyzerá to veľmi zle, veľmi veľmi zle. Nikdy som nič také nevidel,“ vykreslil Tim Downie.

Svetelné signály ako volanie o pomoc

Celý dom sa podľa reportérov ocitol v plameňoch a panujú obavy, že budova by sa mohla zrútiť. Hasiči dokázali striekať vodu za pomoci diaľkovo ovládanej plošiny len do 10. poschodia, vyššie sa plamene vymkli kontrole.

„Videli sme padať trosky z budovy, počuli explózie, počuli zvuky rozbíjajúceho sa skla,“ uviedol spravodajca BBC s tým, že polícia sa snažila držať ľudí mimo okolia požiaru, pretože sa obáva zrútenie budovy. Požiar bol v noci podľa médií viditeľný zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Na záberoch z požiaru bolo vidieť ako ľudia v dome dávali zhasínaním a rozvecovaním svetiel najavo, že sú uväznení v bytoch blízko požiaru. Svoju prítomnosť dávali záchranárom najavo aj prostredníctvom svetiel z mobilných telefónov.

Požiarnici bojovali s požiarom v bytovom dome... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
londyn, bytovy dom, poziar, ohen Požiarnici bojovali s požiarom v bytovom dome Grenfell Tower celú noc. Ešte ani ráno nebol oheň pod kontrolou.

Evakuácia okolia

George Clarke, známy moderátor televízneho programu Amazing Spaces, uviedol, že bol sto metrov od budovy a všade bol popol: „Som celý pokrytý popolom, také zlé to je,“ uviedol pre Rádio 5 Live.

Londýnčania cez sociálne siete ponúkali ubytovanie alebo aspoň pohovku a šálku čaju ľuďom, ktorí to potrebujú. Prebiehala aj evakuácia ľudí, ktorí bývajú v okolí. Polícia ich žiada, aby si zobrali veci a zhromaždili sa v blízkom kostole.

Mimoriadne závažný incident

Hasiči na twitteri počas noci upresnili, že horelo od druhého po najvyššie poschodie, pritom uviedli, že ide o 27 poschodí, hoci informácie od architektov i médií hovorili o 24 poschodo­vom dome.

„Je to veľmi rozsiahly a veľmi vážny incident,“ uviedli hasiči s tým, že na miesto povolali veľký počet záchranárov. Evakuácia bola komplikovaná, hasiči pracujú v mimoriadne ťažkých podmienkach a musia nosiť dýchacie prístroje. Horieť začalo zhruba hodinu po polnoci miestneho času (02:00 SELČ).

Dom sa nazýva Grenfell Tower, je v ňom 120 bytov. Postavili ho začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia, ale nedávno prešiel výraznou modernizáciou za 10 miliónov libier. Londýnsky starosta Sadiq Khan povedal, že požiar vyvolal otázky, ktoré budú musieť byť zodpovedané.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #požiar #bytovka #bytový dom