Trumpa žaluje takmer 200 zákonodarcov pre prijímanie peňazí zo zahraničia

Skupina viac ako 190 demokratických kongresmanov a senátorov podala žalobu na prezidenta Donalda Trumpa, lebo podľa nich prostredníctvom svojich rodinných podnikov prijíma bez súhlasu Kongresu od cudzích štátov peniaze.

14.06.2017 07:44
debata (35)

Zákonodarcovia podľa agentúry Reuters tvrdia, že je to historicky najväčší počet členov Kongresu USA, ktorý kedy prezidenta žaloval. Ministerstvo spravodlivosti a ani Biely dom sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril.

Demokratickí zákonodarcovia v žalobe podanej na federálny súd vyhlasujú, že Trump od januárového prevzatia prezidentského úradu skrz svoje firmy prijíma od zahraničných vlád peniaze, k čomu nemá súhlas Kongresu, hoci to vyžaduje americká ústava.

Konglomerát The Trump Organization prezident formálne zveril do správy svojim dvom najstarším synom Donaldovi mladšiemu a Ericovi.

Podobnú žalobu na Trumpa kvôli zahraničným operáciám jeho rodinných podnikov podali nedávno štát Maryland a tiež oblasť hlavného mesta Washingtonu. Biely dom na to vtedy reagoval tým, že Trumpove rokovania sa ústave nepriečia.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #žaloba #Kongres #Donald Trump