Trump sa nechystá odvolať vyšetrovateľa ruského zasahovania do volieb

Americký prezident Donald Trump sa nechystá odvolať zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý objasňuje úlohu Ruska v minuloročných voľbách v USA. Vyhlásila to Trumpova hovorkyňa Sarah Huckabeeová Sandersová, napísala agentúra AP.

14.06.2017 07:55
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (1)

„Hoci na to prezident má právo, urobiť sa to nechystá,“ uviedla Trumpova hovorkyňa. O osude Muellerovho mandátu americké médiá špekulujú, lebo niektorí spojenci prezidenta dôveryhodnosť vyšetrovateľa spochybňujú. Jeden z vysoko postavených prezidentových priateľov, šéf mediálnej firmy Newsmax Chris Ruddy v utorok vyhlásil, že Trump zvažuje Muellerovo odvolanie. Sám prezident potom celú ruskú kauzu označuje ako hon na čarodejnice.

Naopak dôveru Muellerovi v utorok počas výpovede pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami vyslovil minister spravodlivosti Jeff Sessions. Ten do jeho práce nemieni nijako zasahovať, lebo sa kvôli možnému konfliktu záujmov vzdal akejkoľvek účasti na vyšetrovaní ruského prípadu.

Formálne o Muellerovom odvolaní rozhoduje ministerstvo spravodlivosti, konkrétne potom Sessionsov námestník Rod Rosenstein, lebo minister sa svojich právomocí v tejto kauze zriekol, Trump však podľa AP môže daný postup obísť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Robert Mueller