Žiadatelia o azyl dostanú od austrálskej vlády miliónové odškodné

Takmer 2000 žiadateľov o azyl, ktorých viac ako dva roky držali v odľahlom internačnom zariadení na Papue-Novej Guinei, dostane odškodné vo výške 70 miliónov austrálskych dolárov. Peniaze im zaplatí austrálska vláda a spoločnosti, ktoré mali na starosť prevádzku tábora.

14.06.2017 10:15
debata (1)

V internačnom zariadení na ostrove Manus bolo medzi novembrom 2012 a decembrom 2014 zadržiavaných asi 1905 mužov. Tí vlani začali súdny spor so spoločnosťami G4S a Broadspectrum, ktoré mali na starosť bezpečnú prevádzku zariadení, a austrálskou vládou.

Internačné zariadenie na ostrove Manus je jedným z dvoch austrálskych záchytných centier, ktoré pre obvinenia z porušovania ľudských práv kritizovala OSN a tiež mnohé mimovládne organizácie.

Odškodné bude rozdelené medzi prepustených aj stále zadržiavaných mužov a jeho výška sa bude odvíjať od doby strávenej v záchytnom centre a zranení či ďalších zdravotných problémov, ktorým zadržaní čelili. Austrálska vláda tiež pokryje súdne náklady.

Cieľom odškodného je podľa austrálskej vlády okrem iného šetriť peniaze daňových poplatníkov, pretože je možné, že by sa inak náklady súdneho sporu vyšplhali vyššie. Minister pre imigráciu Peter Dutton rozhodnutie o odškodnení označil za „prezieravé“.

Austrália uplatňuje prísnu azylovú politiku a utečencov, ktorí doplávajú k austrálskym brehom, zadržiava a posiela do táborov v ostrovných štátoch Nauru a Papua-Nová Guinea. Títo ľudia potom nikdy nemôžu v Austrálii získať azyl. Rozhodnutie o odškodnom však podľa Reuters predstavuje dôležitý vývoj v boji o ukončení tejto politiky.

Papua-Nová Guinea a Austrálie sa vlani v auguste dohodli na uzavretí internačného zariadenia na ostrove Manus. Kedy sa tak stane, ale zatiaľ nie je jasné. Vlani v novembri v tomto zariadení bolo 871 osôb, na ostrove Nauru potom 383.

USA a Austrálie vlani na jeseň uzavreli dohodu, podľa ktorej Austrália poskytne azyl stredoamerickým utečencom výmenou za to, že Spojené štáty prijmú osoby z internačných zariadení v tichomorských ostrovných štátoch. Americký prezident Donald Trump najprv dohodu označil za „hlúpu“, neskôr na ňu ale pristúpil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #odškodné #žiadateľ o azyl