Putin u Stona: Ruské médiá nie sú pod kontrolou štátu

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že minuloročné víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách skoro nič nezmenilo vo vzťahoch medzi oboma veľmocami.

14.06.2017 10:51
debata (37)

„Skoro nič,“ povedal Putin v ďalšej časti zo štvordielneho rozhovoru s americkým režisérom Oliverom Stonom. Putina podľa agentúry TASS rozosmiala Stonova poznámka, že „Kremeľ má Trumpa v hrsti“.

Iné ruské médiá skôr zaujalo Putinovo tvrdenie, že ruské televízie nie sú pod kontrolou štátu.

„Máme stovky televíznych a rozhlasových spoločností. Štát ich nijako nekontroluje, proste je to nemožné,“ vyhlásil Putin. Problém ruskej opozície podľa neho nespočíva v tom, že sa nemôže dostať na obrazovky, ale že nedokáže predviesť voličom výhodnejšie program.

Na Stonovú repliku o „tradične autoritatívnom štáte“ zareagoval ruský prezident pripomienkou tisícročnú monarchiu, ktorú pri moci vystriedali komunisti, takže až začiatkom 90. rokov začala nová etapa rozvoja, a preto „si nemožno predstaviť, že z jedného dňa na druhý budú u nás také pomery ako v USA, vo Francúzsku či v Nemecku“.

„Rusko, cez všetky snahy ho démonizovať, je demokratická krajina – a zvrchovaná“, dodal Putin s tým, že takéto štáty možno spočítať na prstoch jednej ruky.

Stone sa prejavoval ako Putinov stúpenec už skôr. Podľa serveru The Daily Beast štvordielny seriál nie je ničím iným ako poľudšťovaním uctievaného hrdinu a zatracovaním Ameriky.

Komentátor ruského servisu BBC sa zase zdôveril, že pri prvom dieli interview mal problém, aby nezaspal: Stone nielenže nadržiava ruskému vodcovi, ale aj „na smrť nudí“. A celý čas nezaznela jediná ostrá otázka, až sa zdalo, že pre ruskú propagandistickú televíziu RT pracuje Stone osobne, a nie jeho syn Sean.

Na výhrady svojich kritikov, že pokojne necháva Putina nehorázne klamať, režisér odpovedal: „Robím s ním rozhovor. Prečo by mi klamal?“

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #dokument #Oliver Stone #Donald Trump