Katolícke Írsko má prvého homosexuálneho premiéra

Írsky parlament zvolil novým premiérom predsedu strany Fine Gael Lea Varadkara, ktorý sa stal vôbec prvým otvorene homosexuálnym politikom na čele tejto katolíckej krajiny.

14.06.2017 18:18
Leo Varadkar Foto: ,
Nový írsky premiér Leo Varadkar.
debata (26)

Varadkar, ktorý vo funkcii nahradil odstupujúceho Enda Kennyho, bude riešiť predovšetkým otázky spojené s odchodom susednej Británie z Európskej únie či politickú krízu v Severnom Írsku, uviedla agentúra Reuters.

Tridsaťosemročný potomok indického prisťahovalca je vôbec najmladším človekom, ktorý zastával úrad írskeho premiéra. „Je hovorcom novej generácie írskych mužov a žien, predstavuje moderné, pestré a inkluzívne Írsko a hovorí za nich ako nikto iný,“ povedal poslancom o Varadkarovi Kenny, ktorý svojho nástupcu do premiérskeho kresla nominoval.

Varadkar sa stal symbolom spoločenských zmien v kedysi striktne konzervatívnej krajine, ktorá homosexualitu dekriminalizovala až v roku 1993 a v ktorej katolícka cirkev dodnes hrá významnú spoločenskú úlohu.

„Pod vedením Endyho Kennyho som sa stal rovnoprávnym občanom vo svojej vlastnej krajine len pred dvoma rokmi a mohol som sa uchádzať o tento úrad, čo som kedysi považoval za nesplniteľný sen, aspoň pokiaľ som chcel byť sám sebou,“ vyhlásil Varadkar v narážke na to, že Írsko predvlani legalizovalo manželstvá homosexuálov.

Sotva päťmiliónové Írsko síce v súčasnosti patrí k najrýchlejšie rastúcim európskym ekonomikám, avšak stretáva sa s bytovou krízou a zastaranou infraštruktúrou. Zásadným politickým problémom bude pre nového premiéra podľa expertov zrejme odchod Británie z EÚ, ktorý sa týka aj susedného Severného Írska.

Nový šéf stredopravej vládnucej strany je zástancom takzvanej mäkkej varianty brexitu, vďaka ktorej by si Ulster zachoval výhody jednotného európskeho trhu a mohol s Írskom zdieľať bezcolný styk.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Leo Varadkar