Trumpa vyšetrujú pre ruské zasahovanie do volieb, tvrdí Washington Post

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý objasňuje úlohu Ruska v minuloročných prezidentských voľbách v Spojených štátoch, podľa viacerých anonymných zdrojov denníka The Washington Post (WP) začal vyšetrovanie prezidenta Donalda Trumpa.

15.06.2017 06:55 , aktualizované: 14:01
debata (18)

Preveruje údajne obvinenia, že sa šéf Bieleho domu pokúšal v rámci aféry okolo ovplyvňovania hlasovania z Ruska neprípustným spôsobom ovplyvňovať americkú justíciu. Sám Trump už na správu zareagoval na twitteri. „Vymysleli si príbeh o neexistujúcej spolupráci (môjho štábu) s Rusmi, nenašli žiadny dôkaz, tak teraz v tomto vymyslenom príbehu prišli s ovplyvňovaním justície. Pekné,“ napísal prezident.

Mueller vedie od polovice mája mimoriadne vyšetrovanie možnej spolupráce medzi Ruskom a zástupcami predvolebnej kampane terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa s cieľom ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v neprospech jeho súperky Hillary Clintonovej.

„Únik informácií z FBI týkajúcich sa prezidenta je hanebný, neospravedlniteľný a nelegálny,“ povedal denníku WP Marc Corallo, hovorca advokáta Marka Kasowitza, ktorý za Biely dom zodpovedá všetky otázky týkajúce sa vyšetrovania údajných ruských zásahov do volieb.

Vyšetrovanie údajného ovplyvňovania justície zo strany prezidenta Trumpa sa začalo podľa denníka WP niekoľko dní potom, čo z funkcie 9. mája nečakane odvolal riaditeľa Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) Jamesa Comeyho.

Denník vyvodzuje, že vyšetrovanie je aktívne vedené nielen vo vládnom kruhu, ale aj mimo neho, a že možnosť ovplyvňovania justície zo strany prezidenta Trumpa považuje zvláštny vyšetrovateľ za viac než len slovnú vojnu medzi prezidentom a Comeym.

Comey pred týždňom pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami povedal, že si je istý snahou Ruska ovplyvňovať minuloročnú kampaň pred americkými prezidentskými voľbami. Uviedol tiež, že je presvedčený, že pravým dôvodom jeho nečakaného odvolania z funkcie šéfa FBI bola snaha prezidenta Trumpa zmeniť spôsob vyšetrovania ruských zásahov do kampane pred prezidentskými voľbami.

Trump, ktorého Comey ešte vo funkcii riaditeľa FBI niekoľkokrát ubezpečil, že osoba nie je predmetom vyšetrovania, vraj výslovne nežiadal o zastavenie vyšetrovania ruských aktivít. Chcel však dosiahnuť, aby FBI prestala skúmať ruské kontakty prezidentovho bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna.

The Washington Post vyšetrovanie prezidenta Trumpa označil za moment významného obratu v prípade. Vyšetrovanie ruskej kauzy sa v USA vedie v piatich základných líniách. Vedľa Muellera, ktorý agendu prevzal od FBI, prípad rozpletajú ešte štyri kongresové výbory, a to senátny výbor pre tajné služby, senátny výbor pre súdnictvo, výbor pre tajné služby a výbor pre dohľad a vládne reformy.

Tento týždeň musel pred senátnym výborom vypovedať tiež minister spravodlivosti Spojených štátov Jeff Sessions, ktorý obhajoval Comeyho odvolanie. Mueller vyjadril Sessionsovi dôveru. Americké médiá pritom ten istý deň citovali jedného z Trumpových blízkych priateľov, podľa ktorého prezident zvažuje Muellerovo odvolanie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #americké prezidentské voľby