Porazí veterána najmladšia od Macrona?

Pred tromi rokmi si na pamiatku urobila fotku počas exkurzie pred parlamentnými lavicami a túto nedeľu voliči rozhodnú, či sa do nich posadí.

17.06.2017 10:00
Typhanie Degoisová Foto:
Typhanie Degoisová má 24 rokov. V nedeľu sa uvidí, či mladá Francúzka získa poslanecký mandát.
debata (7)

Typhanie Degoisová je najmladšia spomedzi všetkých, čo kandidujú vo voľbách za favorizované hnutie Republika vpred nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Táto mladá žena má síce ešte len 24 rokov, ale jej vek neodradil mnohých voličov, pretože do druhého kola postúpila z prvého miesta.

Do volieb išla Degoisová s pocitom, že môže pohorieť alebo uspieť. „Možno získam menej ako päť percent hlasov, možno ich získam viac ako 30 percent,“ zdôverila sa pred minulou nedeľou týždenníku Le Point. Francúzske médiá označili jej úspech v prvom kole za senzáciu. Dôvod? Vo volebnom obvode v Savojsku predstihla 57-ročného politického veterána Dominiqua Dorda.

„Známy pravičiar, ktorý je starostom v Aix-les-Bains a poslancom je nepretržite 20 rokov, sa umiestnil na druhom mieste za Degoisovou,“ pripomenuli noviny Les Échos výsledok hlasovania z minulej nedele. „Neznáma žena napriek svojmu veku dokázala otriasť pozíciou jedného z najlepšie zakorenených poslancov zo Savojska,“ zdôraznila stanica France 3.

Degoisová si vysvetľuje svoj veľmi dobrý volebný zisk v prvom kole túžbou voličov po obnove Francúzska, ktorú stelesňuje Macron. Inak povedané, veľa voličov podporilo kandidátov jeho hnutia, aby mal jasnú podporu v parlamente pre presadzovanie svojich plánov. V prvom kole Degoisová presvedčila 33,75 % voličov, k Dordovi sa ich priklonilo 29,51 %.

Pohľad na tento výsledok musel byť pre politického matadora znepokojujúci. Veď napríklad pred desiatimi rokmi nepotreboval v druhom kole obhajovať poslanecký mandát, pretože už v prvom získal nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov, čím si zabezpečil zotrvanie v dolnej komore parlamentu.

O politiku sa Degoiosvá zaujíma už niekoľko rokov. Keď mala 20 rokov, pridala sa k stredopravicovému Zväzu demokratov a nezávislých, ale nenašla v jeho radoch uspokojenie: „Nebolo tam čo robiť, jedine tak počúvať na schôdzach,“ zdôverila sa pre Les Échos.

Keď Macron ešte ako minister hospodárstva založil hnutie, pridala sa hneď k nemu, a keď vyzval svojich stúpencov aj bez politických skúseností, aby zvážili kandidatúru v parlamentných voľbách, prihlásila sa.

Macronov štáb zaujala ako možná nádejná nová politická tvár. Degoisová vlani vyštudovala právo, pracuje v právnickej kancelárii. Na jeseň by mala robiť advokátske skúšky, ale ak v nedeľu porazí Dorda, termín si zrejme odloží na neurčito.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Francúzsko #Typhanie Degois