Putin sľúbil Rusom lepšiu krajinu. Či bude opätovne kandidovať, neprezradil

Recesia v ruskej ekonomike skončila a prešli sme k hospodárskemu rastu, uviedol ruský prezident Vladimír Putin v úvode svojej každoročnej televíznej debaty s národom, vysielanej v priamom prenose.

15.06.2017 12:04 , aktualizované: 16:01
debata (310)

Prezident sľúbil, že ľudia onedlho pocítia zmeny k lepšiemu, musel však čeliť aj otázkam, ako prežiť z učiteľských platov či zo súm na výplatných páskach, pohybujúcich sa pod životným minimom.

Z viac ako dvoch miliónov otázok, ktoré diváci zaslali ešte pred debatou, podľa moderátora debaty vyplýva, že Rusov najviac znepokojuje rast cien a klesajúca životná úroveň. V posledných rokoch ruská ekonomika čelila dôsledkom poklesu cien ropy na svetovom trhu a sankciám, uvalených Západom v reakcii na anexiu Krymu a konflikt na Ukrajine.

Putinovi poslali Rusi viac ako dva milióny otázok. Foto: SITA, Mikhail Klimentyev
Putin, Vladimir Putin, Putinovi poslali Rusi viac ako dva milióny otázok.

Skromný rast ekonomiky

Putin argumentoval štatistickými údajmi o „skromnom“ raste ruskej ekonomiky v posledných troch štvrťrokov po sebe, ako aj o „rekordne nízkej miere inflácie“." Investície rastú rýchlejšie ako ekonomika – to znamená, že sme zarobili na budúci rast," zdôraznil.

Súčasne pripustil dlhodobé problémy ruskej ekonomiky. „Kľúčová je nízka produktivita práce. Bez jej zvýšenia neporastú výplaty a dôchodky,“ povedal.

Experti podľa serveru Newsru.com predpokladajú, že debata s Putinom má poslúžiť predovšetkým k upokojeniu spoločnosti. „Ľuďom predvedú živého a zdravého prezidenta v štýle ‚buďte v pokoji, o všetko sa postarám‘,“ usúdil politológ Nikolaj Mironov podľa serveru Newsru.com.

V otázke ďalšej kandidatúry sa nevyjadril

Putin počas štvorhodinovej debaty neodpovedal jednoznačne na otázku, či za rok príde do priameho vysielania znova, teda či bude v marcových prezidentských voľbách kandidovať, aby funkciu vykonával ďalších šesť rokov.

Putin svoju kandidatúru ešte oficiálne neoznámil, aj keď sa všeobecne predpokladá, že tak urobí. V poradí už pätnástej televíznej debate s občanmi sa však zmienil aj o projektoch, ktoré presahujú jeho terajší mandát, napríklad o štátnom opatrení na podporu pôrodnosti, alebo o vývoji ruskej prezidentskej limuzíny.

„Dúfam, že čoskoro,“ odpovedal na otázku, kedy bude ruský prezident jazdiť ruským autom. „Pracujeme na tom a dúfam, že sa objaví na konci roka 2018,“ dodal s tým, že by nemalo ísť len o prezidentskú limuzínu, ale o celú modelovú radu, zahŕňajúcu aj terénne vozidlo či mikrobus.

Sankcie podľa Putina nie sú hlavný problém

Západné sankcie nie sú pre Rusko historicky ničím novým, ani nepredstavujú kardinálny problém, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. Ruskej ekonomike podľa neho viac uškodil pokles cien a dopytu po tradičných vývozných komoditách, plynu a rope, než sankcie, ktoré poškodzujú aj štáty, ktoré ich vyhlásili. Kladnou stránkou sankcií je naopak podľa Putina to, že donútili Rusko rozvíjať skôr zaostávajúce oblasti vlastnej ekonomiky.

„História dokazuje, že Rusko žije pod sankciami od doby, kedy začalo vznikať. To bolo ešte pred boľševickou revolúciou,“ vyhlásil Putin v odpovedi na otázku, či Rusko bude musieť žiť pod sankciami Západu ešte desiatky rokov. Aj keby v roku 2014 nebolo pripojenie Krymu k Rusku, rovnako by si vraj Západ vymyslel nejakú inú zámienku.

Nič tak mimoriadne sa nedeje

Prezident pripustil, že sankcie sa v ekonomike prejavili, ale nemyslí si, že by predstavovali „kardinálny“ problém. Viac Rusko postihli výkyvy svetovej ekonomiky. Vyhlásil tiež, že Moskva bude pri predlžovaní vlastných protiopatrení prihliadať k pozícii krajín, predlžujúcich sankcie proti Rusku.

„Vieme teraz, že v Senáte USA vznikol návrh zákona o sprísnení sankcií. Nič tak mimoriadne sa nedeje, tak kvôli čomu teraz začali hovoriť o sankciách? Svedčí to o vnútropolitickom boji v USA,“ povedal Putin v reakcii na rozhodnutie amerických senátorov.

Senát v stredu drvivým pomerom hlasov schválil nové, rozsiahle sankcie proti Rusku, ktoré majú byť trestom za údajné zasahovanie Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA. Pre zavedenie sankcií hlasovalo 97 zo stovky senátorov. Sankcie musí potvrdiť Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Donald Trump.

Putin prezradil, že je dvojnásobným dedkom

Vladimir Putin prisľúbil svojim voličom a voličkám ďalší „súbor opatrení“ na podporu pôrodnosti v Rusku. Pri tejto príležitosti poodhalil rúško tajomstva okolo vlastnej rodiny. „Nedávno sa narodil druhý vnuk,“ povedal Putin počas debaty s Rusmi.

Putin zo svojho súkromia v roku 2013 verejnosti prezradil, že sa rozviedol s manželkou Ľudmilou, s ktorou má dve dcéry. Aj teraz zdôraznil, že nechce zachádzať do podrobností.

„Moje deti, nehľadiac na všetky povesti, žijú tu v Rusku, v Moskve. Mám aj vnukov. Pokiaľ ide o vnukov, jeden už chodí do jaslí. Chápte, o čo ide: nechcem, aby vyrastali ako nejakí princovia, ale aby z nich boli normálni ľudia,“ zdôraznil.

Vyjadril tiež obavy, že záujem verejnosti by mohol výchove vnúčat uškodiť, a tak požiadal verejnosť „nechať ich na pokoji“, a rešpektovať tento postoj hlavy štátu.

Putin chce podporovať pôrodnosť

Oficiálne o živote dvoch Putinových dcér nie je nič známe. Podľa médií sa Marija vydala za holandského bankára a majú dcéru, Katerina podľa novinárov riadia fond Innopraktika a je vydatá za miliardára Kirilla Šámalova. Tieto informácie Putin nikdy nepotvrdil.

Na televíznej obrazovke sa Putinovi a ďalším divákom ukázal aj čerstvý novorodenec, a to aj s oteckom, ktorý hlave štátu položil otázku, či sa bude naďalej vyplácať rodinám štátny príspevok, takzvaný materský kapitál, ktorého výška teraz činí približne 450-tisíc rubľov (asi 7-tisíc eur).

Prezident zdôraznil, že sú naďalej potrebné štátne opatrenia na podporu pôrodnosti vzhľadom na demografický poklesu po rozpade Sovietskeho zväzu, ktorý prirovnal k vojnovým stratám. O štvrtinu až tretinu tiež poklesol počet mladých žien, ktoré by mohli rodiť.

Nákladné opatrenia, ale výsledky sú

„Musíme bezpodmienečne s tým niečo urobiť, aby sme nepadli do priepasti. Jednou z vecí je materský kapitál, ktorý dostalo už sedem miliónov matiek, viac ako polovica ho využila, a ďalšie príplatky za narodenie tretieho potomka. Naše opatrenia, hoci veľmi nákladné, majú výsledky. žiaduce je ale mať celý súbor opatrení. Musíme premyslieť, ako povzbudiť narodenie prvého dieťaťa u prvorodičiek a potom druhého a tretieho,“ povedal.

Na otázku, či bude možné tieto prostriedky použiť aj na kúpu auta, odpovedal záporne. „Peniaze sa minú a rodina – mama a dieťa – nič nedostanú,“ povedal s tým, že príspevok od štátu je určený na kľúčové veci, ako je bývanie, zdravotná starostlivosť, alebo vzdelanie.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #debata #ruská ekonomika