Pri teroristickom útoku v Somálsku zomrelo 31 ľudí

Pri stredajšom útoku islamistickej teroristickej organizácie Šabáb na hotel a reštauráciu v somálskej metropole Mogadišo prišlo o život 31 ľudí a ďalších 40 osôb bolo zranených.

15.06.2017 14:36
Somálsko, terorizmus Foto: ,
Somálske hlavné mesto Mogadišo zasiahol ďalší teroristický útok.
debata

Ozbrojenci pri útoku použili strelné zbrane a nálož výbušnín v aute. Tú podľa agentúry AFP odpálil samovražedný útočník. Explózia nastala pri vchode do hotela Posh Hotel, ktorý je jediným podnikom v Mogadiše, ktorý má diskotéku. Značnú časť hotela bomba zničila. Podľa svedkov incidentu na mieste ležal celý rad tiel.

Ozbrojenci následne vnikli do pizzerie blízko hotela a vzali si 20 ľudí ako rukojemníkov, ktorých potom držali niekoľko hodín. Mnoho ďalších ľudí, vrátane piatich dievčat, ozbrojenci zastrelili. Po polnoci sa bezpečnostným zložkám podarilo zabiť päť z atentátnikov, a získať tak kontrolu nad reštauráciou, oznámila polícia.

„Operácia je na konci, bezpečnostné zložky útočníkov zabili,“ povedal AFP hovorca ministerstva bezpečnosti Mohamed Ahmed Arab. Medzi obeťami podľa neho bol jeden Sýrčan, ktorý pracoval v reštaurácii ako kuchár.

Šabáb je prepojený na al-Kájdu

Hnutie Šabáb, ktoré je napojené na teroristickú sieť al-Kájda, usiluje o zvrhnutie prozápadnej vlády a v Somálsku chce zaviesť islamské právo šaría. Organizácia označila tento rok zvoleného somálskeho prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda za neveriaceho a pohrozila útokmi voči Somálčanom, ktorí ho podporujú.

Mohamed, ktorý bol prezidentom zvolený vo februári, sľúbil zlepšiť v Somálsku bezpečnostnú situáciu a vyhlásil Šabábu vojnu. Domnieva sa, že s medzinárodnou pomocou možno skupinu poraziť do dvoch rokov.

Na boji proti Šabábu v Somálsku sa zatiaľ podieľa 22-tisíc vojakov Africkej únie (AMISOM). Svoje sily ale krajiny afrického spoločenstva pravdepodobne začnú sťahovať už budúci rok a krajinu úplne opustia do konca roka 2020.

OSN v stredu predĺžila misiu v Somálsku UNSOM do konca marca 2018. Rozšírenie operácií proti Šabábu schválil americký prezident Donald Trump. V nedeľu si nálety síl Spojených štátov na juhu Somálska vyžiadali životy ôsmich islamistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Somálsko #Mogadišo