Mayová nariadila dôkladné vyšetrenia príčin londýnskeho požiaru

Britská premiérka Theresa Mayová nariadila, aby bol požiar výškového obytného domu v západnej časti Londýna dôkladne vyšetrený. Pri požiari budovy Grenfell Tower, ktorý v dome vypukol v noci z utorka na stredu, zahynulo najmenej 17 ľudí a stovky ich prišli o strechu nad hlavou.

15.06.2017 15:47
Theresa Mayová, Veľká Británia Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová pred sídlom na Downing Street 10.
debata (1)

„Potrebujeme vedieť, čo sa stalo. Potrebujeme vysvetlenie,“ povedala Mayová. „Dlhujeme to rodinám, ľuďom, ktorí prišli o svojich najbližších a o domov, kde žili,“ povedala ďalej premiérka. „Preto nariaďujem dôkladné verejné vyšetrovanie, aby sme dostali odpovede na otázky a zistili, čo sa presne stalo,“ dodala premiérka.

Mayová vo štvrtok miesto tragédie osobne navštívila a hovorila so záchranármi a policajtami. Po nej tak urobil aj šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorý sa stretol okrem iného s dobrovoľníkmi, ktorí pomáhajú obetiam. Sľúbil, že sa zasadí o prešetrenie tragédie, lebo „pravda musí vyjsť najavo“.

Predmetom vyšetrovania by mohli byť napríklad otázky, ktoré sa týkajú dodržania protipožiarnych predpisov v dome, ktorý nedávno prešiel rekonštrukciou. Podľa BBC by súčasťou vyšetrovania mala byť „verejné svedectvo“ pred sudcom, ktorá bude „neľahké počúvať“.

V obecných bytoch žilo podľa britských médií 400 až 600 ľudí z prevažne sociálne slabších vrstiev. Desiatky z nich sú teraz nezvestní. Preto tiež panujú obavy, že konečný počet obetí bude oveľa vyšší, než uvádza štvrtková aktualizovaná bilancia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #požiar #Theresa Mayová