Srbský prezident nominoval na post premiérky Annu Brnabičovú

Politička by sa mohla stať historicky druhou ženou na premiérskom poste hlásiacou sa k homosexuálnej orientácii.

15.06.2017 22:22
debata (10)

Srbský prezident Aleksandar Vučič vo štvrtok nominoval na post premiérky Annu Brnabičovú, súčasnú ministerku pre verejnú správu a samosprávu. Nomináciu musí ešte schváliť parlament, ale keďže Vučičova Srbská pokroková strana má v 250-člennom srbskom parlamente 131 a spolu s koaličnými partnermi dokonca 164 poslancov, s jej zvolením by nemal byť problém. Hlasovanie sa uskutoční 23. júna.

Srbské aj svetové médiá okrem iného vyzdvihujú, že Brnabičová je politička, ktorá sa netají svojou homosexuálnou orientáciou. Mala by sa tak stať historicky len piatou osobou – a zároveň iba druhou ženou – hlásiacou sa k homosexuálnej orientácii na premiérskom poste niektorej z krajín.

Prvou premiérkou otvorene sa hlásiacou k homosexualite bola Jóhanne Sigurdardóttirová, ktorá v rokoch 2009 až 2013 šéfovala islandskej vláde. Nasledoval Elio Di Rupo, ktorý bol v rokoch 2011 až 2014 belgickým premiérom. Homosexuálnou orientáciou sa netají ani Xavier Bettel, ktorý je od roku 2013 premiérom Luxemburska, a ani čerstvý premiér Írska Leo Varadkar, ktorý je v úrade od stredy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič #premiérka #Anna Brnabič #LGBTI+