Putin: Vo vedení štátu musí byť zdravá konkurencia

Ruský prezident Vladimir Putin sa v noci na piatok v poslednom dieli rozhovoru s americkým režisérom Oliverom Stonom znova vyhol odpovedi na otázku, či bude budúci rok kandidovať v prezidentských voľbách. Sú vraj veci, pri ktorých je žiaduce zachovať isté tajomstvo. Vo štvrtok sa rovnakej otázke vyhol aj v televíznej besede s ruskými občanmi.

16.06.2017 07:20
putin, vladimir putin, Foto: ,
Putin v rozhovore otvorene hovoril o oligarchii, Stalinovi. Pri otázke o kandidatúre na prezidenta už taký otvorený nebol.
debata (81)

Putin pripustil, že vo vedení štátu je výmena stráží žiaduca. „Musí byť zrejmá zdravá konkurencia,“ povedal politik, ktorý sa vo vrcholných štátnych štruktúrach bez vážneho súpera pohybuje 17 rokov.

„Táto konkurencia musí prebiehať medzi ľuďmi národne orientovanými,“ zdôraznil kremeľský vodca.

Problém zrastania štátnej moci a peňazí, ktorý v Rusku reprezentuje systém takzvaných oligarchov, Putin za vážny problém nepovažuje.

„Problém oligarchov nie je tak naliehavý ako v 90. rokoch alebo na začiatku tisícročia,“ usudzuje prezident. Za svoju kľúčovú úlohu však považuje zníženie majetkovej nerovnosti. „Pokiaľ ide o oligarchiu, teraz v tom vôbec žiadny problém nevidím,“ konštatoval.

Putin v rozhovore zhodnotil osobnosť boľševického diktátora Josifa Stalina, ktorého označil za produkt svojej doby. „Nadmerné démonizovanie Stalina je jednou z ciest. Ako útočiť na Sovietsky zväz, na Rusko. Ako ukázať, že dnešné Rusko na sebe stále nesie akési materské znamienka stalinizmu. Všetci máme nejaká materské znamienka, no a čo?“ povedal prezident.

Rusko sa podľa Putina radikálne zmenilo. „Vo vedomí samozrejme čosi zostáva, ale to neznamená, že máme zabudnúť na hrôzy stalinizmu spojené s koncentračnými tábormi a s likvidáciou miliónov našich spoluobčanov,“ vyhlásil ruský vodca.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin