Piknikom proti nenávisti. Od vraždy Jo Coxovej uplynul rok

Zoznámili sa v britskej mimovládke Oxfam, kde pracovali. Brendan Cox a o štyri roky staršia Jo si sadli. Mali radi hory i nekonečné politické diskusie. Keď mu prvý raz varila, bola tak zahĺbená do debaty o Afganistane a Sudáne, že sa jej pripálili lazane. Keď boli prvý raz spolu na horách, ani si nevšimli zlé počasie, lebo "riešili" Libanon a Hizballáh. To bolo pred vyše desiatimi rokmi.

16.06.2017 07:59
jo cox, jo coxová, Foto: ,
Jo Coxová bola mimoriadne obľúbená začínajúca britská politička.
debata (13)

Pred viac ako rokom sa ich večerné diskusie točili hlavne okolo nárastu extrémnej pravice. Brendan pripravoval veľkú štúdiu o extrémizme v západnej Európe. Obaja sa obávali xenofóbie, ale neboli to obavy o vlastný život.

Presne pred rokom Jo Coxovú, 41-ročnú labouristickú poslankyňu a matku dvoch malých detí, ktorá vystupovala proti brexitu a zastávala sa utečencov, zavraždil 54-ročný stúpenec nacizmu. Vážne zranil aj 77-ročného muža, ktorý sa snažil Coxovej pomôcť.

Neskôr bol odsúdený na doživotie. Vražda Coxovej, týždeň pred referendom o brexite, šokovala celú krajinu. Výsledok referenda by ju nepotešil. Bola človekom, ktorý chce spájať, nie rozdeľovať.

„Máme oveľa viac spoločného ako toho, čo nás rozdeľuje,“ povedala kedysi vo svojom prvom vystúpení v parlamente. A tohto odkazu sa drží aj jej muž, ktorý založil Nadáciu Jo Coxovej a verejne vystupuje proti extrémistickým prejavom a činom.

Výročie smrti svojej ženy sa rozhodol pripomenúť celoštátnou iniciatívou, v rámci ktorej sa majú tento víkend na piknikoch, grilovačkách či pouličných akciách stretnúť ľudia z blízkeho i zo vzdialeného susedstva a z rôznych komunít.

Do iniciatívy sa zapojili rôzne komunitné organizácie, mimovládky, ale aj politickí rivali a na jeden deň i novinári konkurenčných médií. Celkovo je podľa BBC od piatka do nedele naplánovaných viac ako 110-tisíc akcií, ktoré majú pomôcť zblížiť ľudí z rôznych komunít a tým sa zjednotiť proti nenávisti.

„Extrémnu pravicu a islamistických extrémistov vedie v podstate rovnaká nenávisť, chcú oddelené spoločnosti. Predstierajú, že nenávidia jeden druhého, ale jeden od druhého závisia, vzájomne sa potrebujú,“ povedal Cox pre denník Guardian.

Obáva sa, že extrémisti budú zneužívať komunity oslabené ekonomickou a kultúrnou neistotou. „Čoraz menej z nás pozná svojich susedov, naše deti sa čoraz menej hrajú s inými deťmi z ulice, cez bubliny sociálnych sietí po sebe stále pokrikujeme,“ poznamenal Cox s tým, že sa vytvára nebezpečný koktail, ktorý zneužívajú populisti.

„Chcem urobiť všetko, čo môžem, aby naše liberálne demokracie ďalej fungovali. Je to viac ako to, či budú pri moci konzervatívci alebo labouristi. Mám pocit, že liberálne demokratické hodnoty sú v takom ohrození, v akom neboli od 30. rokov minulého storočia,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jo Coxová