Požiar v Grenfell Tower má desivú dohru. Počet obetí vzrástol na 30, nezvestných je 65

Po požiari výškového bytového domu v Londýne, ktorý si v noci z utorka na stredu vyžiadal podľa polície najmenej 30 mŕtvych, je nezvestných 65 ľudí, napísal denník The Sun. Šéf londýnskej polície Stuart Cundy na otázku, či je podľa neho možné, že si požiar vyžiadal vyše 100 obetí, vo štvrtok odpovedal: "Dúfam, že sa počet obetí nevyšplhá k trojciferným číslam."

16.06.2017 09:32 , aktualizované: 13:34
londýn, grenfell tower, požiar, zhorený dom, Foto: ,
Po požiari je stále nezvestných 65 ľudí. Polícia sa obáva, že by počet obetí mohol narásť.
debata (32)

Jeden z preživších denníku The Sun popísal, ako s rodinou z domu utekali. „V momente, keď sme otvorili dvere, zachvátil nás dym. Nemali sme však na výber, pretože plamene začali šľahať cez okná,“ povedal s tým, že museli zísť z 21. poschodia a nevideli nič pred sebou.

„Spolu s malými dcérami a mojou tehotnou ženou, ktorá je v siedmom mesiaci, sme museli po ceste prekračovať telá,“ dodal.

Väčšina ľudí v najvyšších poschodiach domu podľa The Sun požiar pravdepodobne neprežila. Teplota žiaru prekročila 1 000 stupňov Celzia. V šiestich nemocniciach lekári sa starajú o 74 obetí požiaru, 18 ľudí je vo vážnom stave.

Hasiči a polícia v Londýne pokračujú v práci na likvidácii následkov nešťastia. Britská premiérka Theresa Mayová nariadila, aby požiar dôkladne vyšetrili.

Predmetom vyšetrovania by mohli byť napríklad otázky, ktoré sa týkajú dodržania protipožiarnych predpisov v dome, ktorý nedávno prešiel rekonštrukciou. V obecných bytoch žilo podľa britských médií 400 až 600 ľudí z prevažne sociálne slabších vrstiev.

Mayová čelí kritike, že sa nestretla s obyvateľmi zhoreného domu

Premiérka Mayová kvôli tragédii čelí zosilnenému tlaku v pre ňu neľahkom období, keď sa po nie príliš úspešných parlamentných voľbách snaží zabezpečiť podporu svojej budúcej menšinovej vláde. Mayová vo štvrtok vyjadrila zármutok nad obeťami požiaru vo vyhlásení vysielanom televíziou, ale osobne sa s pozostalými obeťami nestretla – na rozdiel od vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna a labouristického londýnskeho starostu Sadiqa Khana.

Na novinársku otázku, prečo sa nestretla s obyvateľmi alebo nenavštívila miestne krízové ​​centrum, Mayová odpovedala, že miesto tragédie chcela navštíviť preto, aby mala informácie od pohotovostných zložiek.

„Mala sa tam stretnúť s obyvateľmi. Človek musí byť pripravený prijať emócie ľudí, a nie byť z ľudí tak vystrašení,“ povedal BBC bývalý konzervatívny minister obrany Michael Portillo.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #požiar