Európski politici vzdávajú hold "veľkému Európanovi" Kohlovi

Za tvorcu zjednoteného Nemecka i francúzsko-nemeckého priateľstva označil bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla francúzsky prezident Emmanuel Macron.

16.06.2017 20:19 , aktualizované: 21:50
Helmut Kohl, Angela Merkelová Foto: ,
Helmut Kohl a mladá Angela Merkelová počas osláv desiateho výročia zjednotenia Nemecka v roku 2000.
debata (5)

Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua bol Kohl „jedným z najväčších priateľov Izraela“. Hold Kohlovi, ktorý zomrel vo veku 87 rokov, vzdala aj rad ďalších európskych politikov.

„Tvorca zjednoteného Nemecka a francúzsko-nemeckého priateľstva: v osobe Helmuta Kohla strácame veľmi veľkého Európana,“ napísal na twitteri francúzsky prezident Macron. Text odprevadil slávnu fotografií z roku 1984, na ktorej sa Kohl neďaleko niekdajšieho bojisko prvej svetovej vojny vo Verdune drží na znak jednoty za ruku s vtedajším francúzskym prezidentom Françoisom Mitterrandom.

Hlboký zármutok nad úmrtím „jedného z najväčším priateľov štátu Izrael“ vyjadril izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kohl bol podľa neho „plne oddaný“ bezpečnosti židovského štátu. „Jeho sympatie pre Izrael a sionizmus sa prejavili počas mnohých stretnutí so mnou aj v jeho rozhodných postojoch v prospech Izraela, ktoré vždy zastával v Európe aj na medzinárodných fórach,“ uviedol Netanjahu.

Tiež generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril „hlboký smútok“ nad smrťou svojho „osobného priateľa“.

Za „kľúčovú osobnosť európskeho procesu“ označil exkancelára španielsky premiér Mariano Rajoy. Podľa holandského premiéra Marka Rutteho Nemecko prišlo o „veľkého štátnika“. „Helmut Kohl nám bude veľmi chýbať,“ napísal na twitteri belgický premiér Charles Michel. Za veľkého Európana exkancelára označil rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Smútok nad Kohlovou smrťou vyjadril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko či taliansky premiér Paolo Gentiloni.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel sa o Helmutovi Kohlovi vyjadril, že bol „veľký štátnik, veľký nemecký politik a predovšetkým veľký Európan“. Podľa neho sa bývalý kancelár zaslúžil nielen o „znovuzjednotenie Nemecka, ale aj o európsku integráciu“. Podľa súčasnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol Helmuth Kohl „správny muž, v správnom čase,“ keď v 80. rokoch východná Európa prechádzala zmenou. Podľa nej chápal, že sa naskytla historická šanca prekonať desiatky rokov trvajúce rozdelenie Nemecka a chopil sa jej. Ako tiež politička uviedla, Kohlove činy výrazne zmenili jej život a je mu za to veľmi vďačná.

Svoju sústrasť vyjadril už aj ruský prezident Vladimir Putin. Vo vyhlásení zverejnenom na webstránke Kremľa uviedol, že Kohl „zohral kľúčovú úlohu v ukončení Studenej vojny a znovuzjednotení Nemecka“. V správe, ktorú poslal kancelárke Angele Merkelovej a prezidentovi Frank-Walterovi Steinmeierovi vyjadril obdiv nad Kohlovou múdrosťou a schopnosťou robiť „vyrovnané a ďalekosiahle rozhodnutia aj v tých najťažších situáciách“. „V Rusku si ho budú pamätať ako spoľahlivého obhajcu priateľských vzťahov medzi našimi krajinami,“ dodal.

Bývalý americký prezident George H.W. Bush prostredníctvom vyhlásenia vyjadril smútok nad stratou „pravého priateľa slobody“ a zaspomínal si na ich spoločné úsilie k ukončeniu Studenej vojny. Podľa neho bol Kohl „jedným z najväčších lídrov v povojnovej Európe“, ktorý „neznášal vojnu a ešte viac nenávidel totalitarizmus“ a preto venoval svoj život posilňovaniu demokracie v Západnom Nemecku. „Úzka spolupráca s mojím dobrým priateľom na tom, aby sme pomohli dosiahnuť mierumilovný koniec Studenej vojny a zjednotenie Nemecka v NATO zostane jedným z mojich najväčších potešení v živote,“ uviedol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Helmut Kohl