Americký torpédoborec sa zrazil s obchodnou loďou

Torpédoborec americkej armády sa pri pobreží Japonska zrazil s obchodnou loďou plávajúcou pod filipínskou vlajkou, oznámila americká armáda v krátkom vyhlásení. Traja námorníci vrátane kapitána sa zranili a sedem je nezvestných. Potápajúce sa plavidlo sa podarilo stabilizovať a teraz je v domovskom prístave. Po nezvestných sa pátra.

17.06.2017 03:25
debata (167)

Armáda uviedla, že požiadala o asistenciu japonskú pobrežnú stráž. Zábery nasnímané z helikoptéry a odvysielané japonskou televíziou NHK ukázali ťažké škody na strednej pravej časti armádnej lode, ktorá zostala nehybná na hladine. Na rôznych častiach paluby sa pohybovali ľudia, píše agentúra AP.

Torpédoborec USS Fitzgerald bol poškodený po... Foto: Reuters, Kyodo
USA, Japonsko, torpédoborec, loď, USS Fitzgerald Torpédoborec USS Fitzgerald bol poškodený po zrážke s loďou plávajúcou pod filipínskou vlajkou v japonských vodách.

Podľa námorníctva sa v sobotu skoro ráno miestneho času loď Fitzgerald zrazila s obchodnou loďou 56 námorných míľ (103 km) juhozápadne od japonského mesta Jokosuka, ktoré leží južne od Tokia a nachádza sa tu americká námorná základňa. Armádny úradník uviedol, že na mieste sú zranení a tri oddelenia lode sú zaplavené. Pobrežná stráž potvrdila čiastočné zaplavenie lode.

Japonská námorná hliadka zaznamenala tiesňové volanie kontajnerovej lode ACX Crystal po druhej hodine rannej miestneho času (po 19:00 v piatok SELČ). Posádka plavidla štyrikrát väčšieho než americký torpédoborec ohlásila zrážku.

Na americkom plavidle bolo viac ako 200 námorníkov a väčšina z nich spala v kabínach, z ktorých niektoré zaplavila voda. Japonská televízna stanica NHK vysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako sa námorníci snaží vypumpovať vodu zo zaplavených kabín. Posádka obchodnej lode je podľa doterajších správ v poriadku.

Medzi zranenými je kapitán Bryce Benson. Utrpel zranenia hlavy a do nemocnice v Jokosuke ho prepravil vrtuľník. Druhí dvaja členovia posádky majú rezná zranenia a aj oni boli evakuovaní.

„Sústredili sme sa na dve veci – na zabezpečenie lode a bezpečnosť námorníkov,“ povedal veliteľ americkej tichomorskej flotily Scott Swift. Príčina zrážky sa vyšetruje. Podľa japonskej pobrežnej hliadky bola v čase kolízie dobrá viditeľnosť, avšak nehoda sa odohrala na frekventovanom ú­seku.

ACX Crystal je plavidlo s výtlakom viac ako 29 000 ton a podľa agentúry AP je dlhé 222 metrov, zatiaľ čo americký torpédoborec má výtlak 8300 ton a dlhý je 154 metrov.

Loď Fitzgerald plávala v čase zrážky rýchlosťou asi 27 kilometrov za hodinu. Podľa námorníctva ide o výkonné plavidlo s vysoko moderným radarovým systémom. Predmetom vyšetrovania podľa stanice BBC bude práve to, prečo sa takáto kvalitná loď nedokázala zrážke vyhnúť. Zatiaľ je jasné, že ACX Crystal asi 25 minút pred kolíziou vykonala z ešte nevyjasnených dôvodov prekvapivý obrat a zmenila kurz.

Podobné incidenty sú skôr zriedkavé. V máji sa loď amerického námorníctva zrazila s juhokórejskou rybárskou loďou, obe plavidlá však boli schopné prevádzky.

Obchodná loď plávajúca pod filipínskou vlajkou... Foto: Reuters, Kyodo
torpédoborec, obchodná loď, zrážka Obchodná loď plávajúca pod filipínskou vlajkou sa zrazila s americkým torpédoborcom.
167 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #torpédoborec