Policajta, ktorý zastrelil afroameričana Philanda Castilea, uznali za nevinného

Policajta Jeronima Yaneza, ktorý vlani v júli na predmestí mesta St. Paul v Minnesote zastrelil Afroameričana Philanda Castilea, uznal v piatok súd za nevinného.

17.06.2017 11:14
debata (4)

Po päťdňovom uvažovaní o tom rozhodla dvanásťčlenná porota, ktorá 29-ročného Yaneza zbavila obvinení z vraždy druhého stupňa a ohrozovania bezpečnosti strelnou zbraňou. Krátko po vynesení rozsudku vypukli v St. Paul protesty, počas ktorých ľudia zablokovali na viacerých miestach dopravu.

K zabitiu Castilea došlo 6. júla počas cestnej kontroly vo Falcon Heights, ktoré je predmestím St. Paul. Castile bol v aute spolu so svojou priateľkou Diamond Reynolds a jej štvorročnou dcérou. Castile policajta sám od seba informoval, že má u seba strelnú zbraň v legálnej držbe. Následne chcel Yanezovi podať svoje doklady, ten sa však zľakol a sedemkrát ho postrelil. Reynolds zachytila celý incident na videu, ktoré naživo streamovala na Facebooku. Yaneza v novembri obžalovali, pričom sa stal vôbec prvým policajtom v Minnesote obžalovaným zo zabitia. Na súde potom vypovedal, že Castile neposlúchol jeho pokyny, čo však prokurátor poprel. Yaneza aj napriek oslobodzujúcemu verdiktu prepustili z polície.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #afroameričan