Trump proti Kube mäkko "pritvrdil"

Prezident USA Donald Trump to nemá ľahké. Chce či nechce musí plniť predvolebné sľuby.

17.06.2017 11:19
debata (4)

Aj keď už v Bielom dome o nich často alebo vôbec nehovorí. Najnovšie ide o sľuby voličom z radov kubánskej komunity na Floride. Tvrdých odporcov vlády na ostrove vzdialenom nejakých 70 kilometrov. Trump to však robí rafinovane podľa známeho „aby bol vlk sýty a ovca ostala celá“. Aj preto s veľkým krikom ohlasované „pritvrdenie“ proti Kube je podľa väčšiny reakcií v konečnom dôsledku iba prázdnym gestom.

„Budem sa usilovať podporiť cestu k stabilnej, prosperujúcej a slobodnej krajine pre Kubáncov. V záujme dosiahnutia tohto cieľa musíme zabezpečiť, aby americké finančné kanály neviedli k režimu, ktorý nedokázal garantovať základné požiadavky slobodnej a spravodlivej spoločnosti,“ mal Trump napísané v prejave ešte pred načasovaným vystúpením pred protikubánsky naladenými poslucháčmi v piatok krátko popoludní miestneho času. Pred exulantmi, ktorí vo voľbách pomohli Trumpovi k zisku tohto kľúčového štátu.

Podľa ruského senátora Alexeja Puškova bolo dokonca už „zblíženie“ Baracka Obamu s Kubou iba prázdnym gestom. „Tí, ktorí sa už vtedy stavali skepticky k tzv. prielomu vo vzťahoch USA s Kubou, mali pravdu. Bolo to iba plesknutie do vody,“ napísal senátor na jednej zo sociálnych sietí ešte pred „historickým“ piatkovým prejavom Trumpa na Miami.

Ako bude v praxi vyzerať ohlasované „pritvrdenie“ Washingtonu napríklad v americko-kubánskych turistických kontaktoch, už čoskoro ukáže stav súčasného režimu platného pre občanov USA pri cestách na Kubu. Ako pripomínajú noviny Politico, obsahuje až 12 „kategórií“. Teda dostatok možností ako „udrieť“ na objednávku kubánskej exilovej komunity a časti republikánov, ale zároveň veľmi neublížiť. Obavy Kubáncov sotva vyvolá aj Trumpom ohlásené „obmedzenie finančných transakcií s firmami na Kube, ktoré sa týkajú priameho financovania kubánskej armády a spravodajskej služby. Nie je totiž tajomstvom, ako pripomína aj nemecký portál Deutsche Welle, že práve mnohé turistické podniky vlastní kubánska armáda. Napríklad v prípade veľkej cestovnej kancelárie Gaviota. Vojakom patria aj mnohé objekty, na území ktorých sú hotely. Navyše, ako potvrdil aj zdroj z Bieleho domu, v prípade kubánskej armády a spravodajskej služby existujú zo strany USA aj naďalej viaceré výnimky. Napríklad v spolupráci "v záujme zdokonalenia operácií vo vzduchu a na vode“.

Za Obamu:

  • obnovenie štandardných diplomatických vzťahov s krajinou, na ktorú USA pred 50 rokmi uvalili nič neriešiacu blokádu
  • opätovné otvorenie pravidelných leteckých spojení
  • možnosť Američanov cestovať na ostrov s cieľom turistiky
  • výrazne obmedzil počet odvetví, v ktorých americké firmy nemôžu obchodovať s Kubáncami.

Za Trumpa:

  • zákaz individuálnych turistických ciest na Kubu, netýka sa to teda cestovných kancelárií, výnimkou je aj návšteva príbuzných, účasť v programoch kultúrnej, náboženskej a vedeckej výmeny.
  • obmedzenie finančných transakcií, ktoré sa týkajú priameho financovania kubánskej armády a spravodajskej služby, s firmami na Kube.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Donald Trump