Požiare v Portugalsku sa nedarí krotiť, obetí pribúda. Ohnivá pasca zabila najmenej 61 ľudí

Počet obetí lesného požiaru v oblasti Pedrógao Grande v centrálnom Portugalsku stúpol na 61. Informáciu potvrdil verejnoprávnej televízii a rozhlasu RTP štátny tajomník z ministerstva vnútra Jorge Gomes.

18.06.2017 05:10 , aktualizované: 20:02
debata (11)

Portugalské úrady znížili počet obetí lesného požiaru v oblasti Pedrógao Grande v centrálnom Portugalsku na 61. Ako informovala agentúra AP odvolávajúc sa na premiéra Antónia Costu, doterajší počet 62 mŕtvych znížili, pretože jedného človeka úrady zarátali dvakrát. Počet obetí však stále môže stúpnuť, pretože je veľa ľudí nezvestných. Vláda v poobedňajších hodinách vyhlásila štátny smútok, ktorý potrvá do utorka. „Je to najväčšia tragédia, ktorú sme v posledných rokoch zažili,“ povedal na margo požiaru Costa.

Podľa agentúry AP na mieste zasahuje okolo 600 hasičov. Spravodajský server BBC s odkazom na portugalské médiá informoval, že aj cez množstvo hasičov sa oheň zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. V krajine bol vyhlásený trojdňový smútok.

Prvé informácie hovorili o devätnástich obetiach. „Máme potvrdených 19 mŕtvych, všetci civilisti. Traja sa udusili dymom a 16 zhorelo vo svojich autách, keď uviazli v ohnivej pasci na ceste medzi Figueiró dos Vinhos a Castanheira de Pera,“ povedal novinárom štátny tajomník na ministerstve vnútra Jorge Gomes. Neskôr obetí pribudlo. „Čelíme strašnej tragédii. Momentálne je potvrdených 24 mŕtvých, ale počet obetí se môže ešte zvýšiť,“ povedal ešte v nedeľu nadránom premiér António Costa.

Lesný požiar v oblasti Pedrógão Grande v... Foto: Reuters, Rafael Marchante
Portugalsko, lesný požiar Lesný požiar v oblasti Pedrógão Grande v centrálnom Porugalsku 18. júna 2017.

Najťažší požiar sužuje centrálne časti krajiny asi 50 kilometrov juhovýchodne od univerzitného mesta Coimbra. Oheň prepukol v sobotu o 15:00 miestneho času (16:00 SELČ) okolo obce Pedrógão Grande.

Väčšina obetí zomrela pri pokuse z oblasti Pedrógão Grande uniknúť vozidlom, informovala vláda. Námestník ministra vnútra Jorge Gomes uviedol, že 30 zo zosnulých bolo nájdených v autách na ceste IC8 vedúcej k diaľnici, ďalších 17 v blízkosti vozov a v lese. V skoršej komunikácii s médiami Gomes tiež zmienil tri udusené v obci Figueiró dos Vinhos. Denník Correia da Manh uviedol, že sa šíria správy o niekoľkých dedinách s vypálenými domami. Varoval tiež, že do mnohých oblastí zasiahnutých ohňom sa ešte pomoc zo strany štátu nedostala, a počet obetí sa teda môže zvýšiť.

Vláda oznámila, že okrem požiarnikov bolo nasadených aj 360 vojakov. Asistenciu ponúkla na žiadosť Portugalska i Európska únia. Komisár pre humanitárnu pomoc a krízové ​​opatrenia vo svojom vyhlásení uviedol, že „EÚ je pripravená ihneď pomôcť“. Vďaka tomu sa ráno na zásahoch podieľal aj jedno španielske protipožiarne lietadlo, počas dneška sa očakáva aj prílet ďalšieho španielskeho stroja. Tri lietadlá poskytlo aj Francúzsko.

„Pokiaľ ide o lesné požiare, tak sa podľa všetkého bohužiaľ jedná o najhoršie nešťastie posledných rokov,“ komentoval dianie premiér António Costa. „V našom lesnatom kraji už skôr nejaké požiare prepukli, ale na tragédiu obdobných rozmerov si nespomínam,“ povedala agentúre AP Valdemar Alves, starosta obce Pedrógão Grande. „Som šokovaný počtom obetí,“ dodal.

V Portugalsku i susednom Španielsku teraz vládne vlna horúčav a v niektorých oblastiach dosahujú teploty 40 stupňov Celzia. Po celej krajine sa cez noc rozhorelo šesť desiatok lesných požiarov, proti ktorým je nasadených 1700 hasičov. Príčina ničivého požiaru v centrálnej časti nie je známa, miestni obyvatelia oheň pripisujú suchu. Podľa spravodajcu BBC v Lisabone oheň spustil blesk, pričom pršalo.

Lesný požiar v oblasti Pedrógão Grande v... Foto: Reuters, Axel Bugge
Portugalsko, lesný požiar Lesný požiar v oblasti Pedrógão Grande v centrálnom Porugalsku, pohľad z obce Mourisco 18. júna 2017.

K tejto príčine sa prikláňajú aj vyšetrovatelia, ktorí našli strom, do ktorého počas takzvanej suchej búrky udrel blesk, oznámil portugalským médiám riaditeľ národnej justičnej polície. Pri suchých búrkach sa padajúca voda vyparí skôr, než dopadne na zem, napísala agentúra AP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #požiar